«Παγώνει» το μέτρο των πληρωμών μέσω τράπεζας για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ
Στo συρτάρι μέχρι νεωτέρας βάζει η κυβέρνηση το μέτρο των πληρωμών μέσω τραπέζης για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ.Η νέα ρύθμιση έφερε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα πρέπει να πληρώνουν τους προμηθευτές τους με τραπεζική επιταγή για τιμολόγια που υπερβαίνουν το προηγούμενο όριο αξίας.
Κάτω από αυτό το ποσό οι ιδιώτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να εξοφλούν με μετρητά.
Για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων το πλαίσιο γινόταν ακόμη πιο αυστηρό.
Όλες οι πράξεις άνω των 3.000 ευρώ όχι μόνο θα εξοφλούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών αλλά θα διαβιβάζονται αυτόματα στο υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο εξόφλησης των τιμολογίων αφού μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις προσέρχονταν στα γκισέ των τραπεζών για συναλλαγές που ξεπερνούσαν το ποσό των 15.000 ευρώ ( δίγραμμες επιταγές).
Το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και το 2011 αφού η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει καθυστερήσει σημαντικά με την έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα ανάβει το «πράσινο φως» για το νέο σύστημα πληρωμών μεταξύ επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο λόγος της καθυστέρησης έχει να κάνει με τα εμπόδια που συνάντησε το οικονομικό επιτελείο κατά την εφαρμογή του μέτρου που το οποίο είχε επιλέξει ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά «όπλα» στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Και ιδιαίτερα στην περίπτωση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που έχουν καταστεί σε ανθόκηπο της φοροδιαφυγής.
Ουσιαστικά με το «πάγωμα» των συναλλαγών σε μετρητά άνω των 1.500 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών επιδίωκε να πιάσει το παράνομο χρήμα που έβγαζαν μια σειρά από επαγγέλματα και υπηρεσίες ( ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, καλλιτέχνες κλπ.) αλλά και τις αμοιβές που προέρχονταν από επαγγελματικά μισθώματα και οι οποίες διατηρούνταν κρυφές από την Εφορία.
Οι τράπεζες δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τους κανόνες εφαρμογής του μέτρου που προϋποθέτουν την δημιουργία μίας - υποτυπώδους - βάσης δεδομένων για τους συναλλασσόμενους.
Τα δεδομένα αυτά θα αξιοποιεί στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των ελέγχων που θα διενεργεί σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Πρόβλημα συνιστά για τις τράπεζες και ο μεγάλος αριθμός των δικαιολογητικών (αποδείξεις, τιμολόγια κλπ) που θα πρέπει να συγκεντρώνουν για λογαριασμό του κράτους, για τις περιπτώσεις που η Εφορία ζητήσει περισσότερα στοιχεία ή διευκρινίσεις για καταθέσεις 3.000 ευρώ σε λογαριασμό τρίτου.
Εκτός από τα τεχνικά προβλήματα των τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών έρχονται αντιμέτωπη και με μία ακόμη δυσκολία, η οποία είναι και η πιο σημαντική.
Πως θα γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών ότι η κατάθεση που έγινε από την επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία δεν είναι εικονική; Ή πως θα αποδεικνύεται ο σκοπός της συναλλαγής;
Οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί έχουν κάνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να καθυστερεί με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τις συνέπειες για τη μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων με το μέτρο, τις εξαιρέσεις που τυχόν θα γίνονται δεκτές, αλλά και το συνολικό κόστος που θα έχει για την αγορά και την οικονομία το μέτρο του περιορισμού των μετρητών σε συνήθεις συναλλαγές.
Η αγορά πάντως έχει κρούσει το κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο μετρό ζητώντας επείγοντος την αλλαγή της σχετικής ρύθμισης.
Μάλιστα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από τον Γιώργο Παπακωντασντίνου το όριο των 1.500 ευρώ να αυξηθεί στα 3.000 ευρώ, όπως ισχύει και στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων