|

Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα για τα μέτρα της τριετίας 2012- 2014


Νέο κύκλο συζητήσεων για το πακέτο των μέτρων της τριετίας 2012 -2014, ξεκινά η κυβέρνηση με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που καταφθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Οι ξένοι εμπειρογνώμονες που θα επισκεφθούν υπουργεία και φορείς του Δημοσίου έρχονται να ελέγξουν μία σειρά από δράσεις που είναι συνδεδεμένες με την τέταρτη δόση του δανείου ( 15 δις. ευρώ).

Στην κυβέρνηση υπάρχει αναστάτωση αφού η τρόικα έχει ζητήσει αναλυτική εικόνα των οικονομικών του κράτους, ενώ μόλις 50 από τους 700 έχουν υποβάλλει αναλυτικά στοιχεία.
Την επόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου έρχονται και οι επικεφαλής της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που θα εξειδικεύσουν με τον Γ. Παπακωνσταντίνου το πακέτο των μέτρων 12,8 δις. ευρώ (5% του ΑΕΠ) που έχει δεσμευτεί να λάβει η κυβέρνηση την τριετία 2012 -2014, για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ( 7 δις. ευρώ).
Μέχρι τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμη την έκθεση στρατηγικής στην οποία θα κωδικοποιούνται μία προς μία όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που θα γίνουν στο κράτος το επόμενο διάστημα.
Η έκθεση στρατηγικής η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο θα προβλέπει την αναδιάρθρωση των μεγάλων ή ζημιογόνων επιχειρήσεων, το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων, τα επόμενα στάδια της φορολογικής μεταρρύθμισης, την περαιτέρω μείωση των στρατιωτικών δαπανών αλλά και την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο.
Ειδικά για το Ενιαίο μισθολόγιο, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν λεπτομερή μελέτη καταγραφής του δημόσιου τομέα, τις κατηγορίες και τις αποδοχές των υπαλλήλων, αλλά και προτάσεις -μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να αναδομηθεί σε μισθολογική βάση το δημόσιο.
Το μεγάλο μαχαίρι αναμένεται να μπει στις ΔΕΚΟ, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει την περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών 800 εκατ. ευρώ με 1 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 600 εκατ. θα προέλθουν από το σκέλος της μισθολογικής δαπάνης.
Επίσης προωθείται αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7,5 στις 8 ώρες και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα.
Εξετάζεται παράλληλα μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, καθώς και την επιβολή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.
Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στην τριετία 2012 - 2014 είναι:

• Αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ: Έρχεται «λουκέτο» σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ, αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους.
• Φορείς Δημοσίου:Προβλέπεται κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.
• Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα δεύτερο σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το οποίο θα πιάνει επικουρικά ταμεία, βαρέα ανθυγιεινά κλπ. Επίσης, οι ξένοι θα ελέγξουν την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
• Ενιαίο Μισθολόγιο: Στην εξοικονόμηση δαπανών 1 δις. ευρώ στοχεύει η κυβέρνηση μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου, που θα εφαρμοστεί στο δημόσιο από την 1η Ιουλίου 2011. Η μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά περίπου 0,5% με 0,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα επέλθει μέσω της μείωσης ή ακόμα και της κατάργησης των επιδομάτων, των μετατάξεων ή απλών μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, τις καταργήσεις θέσεων και την πλήρη οριζοντιοποίηση των αμοιβών σε όλο το δημόσιο.
• Φορολογία: Στο σκέλος της φορολογίας θα υπάρξουν νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά).
• Επιχειρήσεις: Αλλαγές στην φορολογία των Ανωνύμων Εταιριών προωθεί η κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί μειώσεις στην φορολόγηση των μερισμάτων. Εξετάζεται ο συντελεστής να υποχωρήσει στο 30% από 40% που φθάνει σήμερα. Με διάταξη που θα υπάρχει στο νομοσχέδιο για το φορολογικό θα προβλέπεται η αλλαγή του τρόπου παρακράτησης του φόρου για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων ( μερίσματα), ο οποίος όπως γίνεται σήμερα θεωρείται επαχθής για τις επιχειρήσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα πρέπει να καταργηθεί η παρακράτηση στην πηγή έτσι ώστε να ελαφρυνθούν φορολογικά οι επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα εφόσον διανείμουν τα κέρδη τους φορολογούνται με τον ανώτερο συντελεστή 40%. Με άλλη διάταξη δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση των συντελεστών αποσβέσεων.
• Αποκρατικοποιήσεις: Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης μέσω της οποίας προσδοκούνται εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται, επίσης, η δημιουργία εταιρειών ακινήτων ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα) με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.
• Άνοιγμα Αγορών σε Εμπόριο, Τουρισμό και Ενέργεια. Οι μεταρρυθμίσεις στις τρεις αυτές αγορές θεωρούνται πολύ σημαντικές για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση είναι η χαλάρωση των κανονισμών που διέπουν καθένα από αυτούς τους κλάδους. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται θα εστιάζουν στην ανάπτυξη, στην αύξηση της απασχόλησης και στην μείωση των τιμών των προϊόντων. Κινήσεις οι οποίες αναμένεται να συμπιέσουν περαιτέρω κρυφά κόστη ή τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των εταιριών και κυρίως των πολυεθνικών. Στον τομέα της ενέργειας η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση.
• Αμυντικές δαπάνες: Εξετάζεται η σταδιακή μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.

Posted by Blogger on 11:27 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response