|

Οι εγγυήσεις δανείων «στο μάτι» απο την Τρόικα


«Κόψιμο» των εγγυήσεων στις ΔΕΚΟ που αγγίζουν τα 26 δις. ευρώ συστήνει η Τρόικα στην κυβέρνηση.
Το τεχνικό κλιμάκιο των ξένων που ήρθε στην Αθήνα ( σ.σ. οι επικεφαλής έρχονται 7 Φεβρουαρίου) για να ελέγξει τις μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεδεμένες με την τέταρτη δόση του δανείου ( 15 δισ. ευρώ) είναι σοκαρισμένο με τα ποσά των εγγυήσεων που χορήγησε τα τελευταία χρόνια το ελληνικό δημόσιο σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Για το 2010 το ύψος αυτών των εγγυήσεων έφθασε τα 25,9 δις. ευρώ από 8,4 δις. ευρώ που ήταν το 2000. Δηλαδή μέσα σε μια δεκαετία οι εγγυήσεις τριπλασιάστηκαν .
Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για μία «βιομηχανία» συντήρησης των προβληματικών ΔΕΚΟ, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια συσσώρευσαν ελλείμματα και κανείς δεν τους υποχρέωνε να τα αντιμετωπίσουν.
Τα ελλείμματα μετατρέπονταν σε χρέη που καλύπτονταν από εγγυήσεις του Δημοσίου.
Το πρόβλημα οξύνθηκε όταν ξέσπασε η κρίση αφού πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορούσαν ανανεώσουν τα δάνεια με αποτέλεσμα να αρχίσει η κατάπτωση των εγγυήσεων.
Οι καταπτώσεις με την σειρά τους «έπνιξαν» τον προϋπολογισμό, ο οποίος το 2010 επιβαρύνθηκε με το ποσό των 943 εκατ. ευρώ.
Το κλιμάκιο των ξένων πιέζει τώρα την κυβέρνηση να «σταματήσει αυτό το βιολί» και να ελεγχθούν οι 15.000 κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις που απέσπασαν την εγγύηση του Δημοσίου.
Για το 2011 το Μνημόνιο επιτάσσει οι νέες εγγυήσεις να μην ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ.
Το θέμα των εγγυήσεων μπήκε στο «μπλοκ» με τα αρνητικά δεδομένα που συνεχίζει να καταγράφει η Τρόικα στον έλεγχο που διεξάγει από την περασμένη εβδομάδα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τις πληροφορίες, οι ξένοι έδειξαν ενοχλημένοι και από το γεγονός ότι 650 φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων είναι νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ που δεν έχουν υποβάλλει στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση.
Πρόκειται για στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα έσοδα, τις δαπάνες, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και με τις χρηματοδοτήσεις που έλαβαν το 2010 οι προηγούμενοι φορείς από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι έλεγχοι του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας θα συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα εν όψει της τέταρτης δόσης του δανείου των 15 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα.
Την επόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου φθάνουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που θα εξειδικεύσουν με τον Γ. Παπακωνσταντίνου το πακέτο των μέτρων 12,8 δις. ευρώ (5% του ΑΕΠ) που θα ληφθεί στην τριετία 2012 -2014 και θα οδηγήσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ( 7 δις. ευρώ).
Επισκέψεις θα δεχθεί την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών και από τον ΟΟΣΑ κλιμάκιο του Οργανισμού έρχεται στην χώρα μας ( σ.σ. Κυριακή βράδυ) προκειμένου να συλλέξει στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την σύνταξη της ετήσιας έκθεσης.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων ολοκληρώνεται στις 10 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία φθάνει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ομάδα εμπειρογνωμόνων της οποίας θα επισκεφθεί το Γενικό Λογιστήριο και την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Posted by Blogger on 1:38 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response