Κρίσιμο Τέστ η Έκδοση Εντόκων
Στην έκδοση των εντόκων γραμματίων (διάρκειας 26 εβδομάδων και ύψους 1,5 δισ. ευρώ) του Ελληνικού δημοσίου αναμένεται να είναι στραμμένη η προσοχή σήμερα, ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο των οικονομιών, τόσο της Ελληνικής και κυρίως της ευρωπαϊκή θα είναι καθοριστικές για την πορεία των αγορών, τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες.
Όσον αφορά την Ελληνική οικονομία και πέραν της έκδοσης των εντόκων, που είναι το σημαντικότερο θέμα της ημέρας, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία των spread των ομολόγων (τα οποία συνεχίζουν να κινούνται ουσιαστικά σε ιστορικά υψηλά), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια των ξένων επενδυτών – media, ειδικά μετά την ανακοίνωση των όρων (ειδικά του επιτοκίου) της σημερινής έκδοσης των εντόκων.
Την ίδια ώρα, όπως έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό, με αφορμή τις επικείμενες μεγάλες εκδόσεις ομολόγων από τις ευαίσθητες ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία), το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, η κρίση χρέους των χωρών της Ε.Ε. φαίνεται να φτάνει κοντά σε ένα κομβικό σημείο, όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. μαζί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λάβουν πλέον δραστικές αποφάσεις, με σκοπό να ελέγξουν την κρίση και τις επιπτώσεις αυτής στην παγκόσμια οικονομία. Θα επαναδιατυπώσουμε και σήμερα την ανησυχία μας για την αδιάλλακτη στάση (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) της Γερμανικής πλευρά κυρίως, αλλά και για την ατολμία της ΕΚΤ, γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η άμεση λήψη μέτρων, με έναν συνδυασμό έκδοσης ευρωομολόγου και κυρίως την τολμηρή αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αποφάσεις οι οποίες σε συνδυασμό με μια αυστηρή, αλλά όχι ακραία, δημοσιονομική πειθαρχία θα επαναφέρουν την ομαλότητα στην Ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικά στις οικονομίες των αδύναμων χωρών της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία αλλά και Βέλγιο).
Στα αμιγώς τεχνικά η κατάσταση είναι πλέον πραγματικά δύσκολη, ενώ οι ελπίδες πλέον στρέφονται σε μια θετική είδηση από το μέτωπο της Ε.Ε., η οποία και θα βοηθήσει στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος και της διαφαινόμενης πορείας του ΓΔ προς τις 1.200 μονάδες περίπου. Συγκεκριμένα, εξαιρετικά αρνητικό κρίνεται το γεγονός της απώλειας των 1.380 – 1.400 μονάδων του ΓΔ (απαιτείται άμεσα μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή του δείκτη τουλάχιστον υψηλότερα αυτών). Επίσης, αρνητικό κρίνεται και το γεγονός της απώλειας των 1.190 – 1.200 μονάδων του τραπεζικού δείκτη, με χαρακτηριστικά βίαιο τρόπο, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση η ελπίδα στρέφεται σε μια συνολική αντίδραση στην αγορά. Τέλος, η έτσι και αλλιώς αρνητική εικόνα του FTSE/ASE 20, μετά την παραμονή αυτού χαμηλότερα των 660 – 670 μονάδων (τις τελευταίες συνεδριάσεις), επιβεβαιώθηκε και χθες, με νέα μεγάλη πτώση, ενώ πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες υποστηρίξεις και την πιθανότητα μια αντίδρασης στην αγορά.
Ανασκόπηση Αγορών…
Wall Street
Μικτές τάσεις σημειώθηκαν χθες στη Wall Street για τους βασικούς δείκτες, με τον S&P 500 και το Dow Jones Industrials να κλείνουν με μικρή πτώση, ενώ από την άλλη πλευρά με μικρά κέρδη έκλεισε ο Nasdaq Composite. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κατέγραφαν απώλειες, εν μέσω έντονου προβληματισμού για την πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, ενώ η εικόνα βελτιώθηκε ελαφρώς προς το τέλος της ημέρας, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Alcoa. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 24cents ανά μετοχή έναντι ζημίας 28cents ανά μετοχή πέρσι και έναντι 19cents ανά μετοχή που περίμεναν οι αναλυτές. Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών αυτός διαμορφώθηκε στα 5,65δις δολάρια από 5,43δις δολάρια πέρσι και έναντι 5,71δις που περίμεναν οι αναλυτές.
Στα στατιστικά στης συνεδρίασης, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.269,75 μονάδες, -0,14%, ενώ με μικρή πτώση 0,32% ο Dow Jones Industrials, στις 11.637,50 μονάδες. Τέλος, όπως αναφέραμε με μικρά κέρδη 0,17% ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.707,80 μονάδες.
Ασιατικές Αγορές
Μικτές τάσεις παρατηρούνται σήμερα το πρωί στις Ασιατικές αγορές, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να βρίσκεται πάντα στραμμένο στην κρίση χρέους της Ε.Ε., ενώ συνεχίζονται να επηρεάζονται και σήμερα αρνητικά συγκεκριμένες εξαγωγικές εταιρείες της Ιαπωνίας. Επίσης, επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρείται στην εταιρείες πετρελαιοειδών Cnooc Ltd και PetroChina, μετά την ανακοίνωση συμφωνίας για τη δημιουργία joint venture στην Ευρώπη.
Να αναφέρουμε ότι όπως δήλωσε σε Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης της χώρας του ο Ιάπωνας υπουργός οικονομικών σήμερα, η Ιαπωνία προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε “είναι πρέπον μια χώρα όπως η Ιαπωνία να αγοράσει κάποιο ποσοστό” από τις εκδόσεις ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με το ποσόν που το Τόκιο ετοιμάζεται να διαθέσει για την αγορά ο Γιοσιχίκο Νόντα απάντησε «το 20% περίπου» των τίτλων της προσεχούς έκδοσης ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου.
Επιστρέφοντας στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών, αυτή τη στιγμή (07:49), ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific βρίσκεται οριακά υψηλότερα κατά 0,10%, στις 137,40 μονάδες, με αναλογία 3 ανοδικές μετοχές για κάθε 2 πτωτικές. Στους επιμέρους δείκτες, μικρή πτώση 0,20% σημειώνεται στον Nikkei στην Ιαπωνία, στις 10.526,00 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,97% ο Hang Seng στο Hong Kong, στις 23.755,20 μονάδες. Στα της Κίνας, έχουμε μικρά κέρδη για τους βασικούς δείκτες, με το Shanghai Composite στις 2.800,03 μονάδες (+0,29%) και το δείκτη CSI 300 στις 3.120,74 μονάδες, με άνοδο 0,40%. Στις υπόλοιπες αγορές, σημαντικά κέρδη 1,29% σημειώνονται στην Ταιβάν για το βασικό δείκτη, ενώ με οριακή πτώση 0,03% έκλεισε ο δείκτης ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.710,70 μονάδες. Όσον αφορά τη Σιγκαπούρη έχουμε μικρά κέρδη 0,26% για το βασικό δείκτη, ενώ στην αγορά της Νότιας Κορέας έχουμε οριακή άνοδο 0,03%. Τέλος, με κέρδη 0,80% ο βασικός δείκτης στην Ινδία.
Οικονομικό Ημερολόγιο
Πραγματικά φτωχό το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο:
Η ανακοίνωση των αποθεμάτων χονδρικών πωλήσεων στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση της τάξης του 1,1% έναντι αύξησης 1,9% – Επίδραση στις Αγορές - Μέτρια).