|

Νανόπουλος: Από τα τέλη του 2011 η ανάκαμψη


Μέσα στους 8 μήνες από την ένταξή μας στο μηχανισμό στήριξης, έχουνε επιτευχτεί πολλά αλλά βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και το διακύβευμα μπροστά μας είναι τεράστιο, όπως ανέφερε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος.




Όπως είπε τα νούμερα του 2010 είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν τρεις κρίσιμοι παράγοντες που εφόσον τηρηθούν, και με δεδομένη θετική διεθνή συγκυρία, η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε ανάκαμψη στα τέλη του 2011.

Συμπλήρωσε πως, η ανάπτυξη αυτή θα είναι βιώσιμη διότι δεν θα βασίζεται σε κρατικοδίαιτη λογική αλλά στην υγιή επιχειρηματικότητα και σε άμεσες ξένες επενδύσεις εφόσον υπάρξουν.

Παράλληλα, εκτίμησε πως σε ένα χρόνο από σήμερα θα μπορεί να ξεκινήσει ένας νέος ενάρετος κύκλος για την ελληνική οικονομία. Αναφερόμενος στην προοπτική συγχωνεύσεων και εξαγορών στις τράπεζες ο κ. Νανόπουλος είπε πως το σενάριο αυτό είναι σε ύφεση.

Επιπλέον, τόνισε ότι Eurobank επιδιώκει με άλλες μεθόδους (πώληση Polbank, συγχώνευση Δίας ΑΕΕΧ) να ενισχύσει την κεφαλαιακή της δομή και εκτίμησε ότι οι ενέργειες αυτές θα βελτιώσουν το δείκτη της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κατά 150 μονάδες βάσης μέσα στο 2011.

Ο κ. Νανόπουλος μίλησε για τις ενδεχόμενες νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους Fitch και Moody’s εκτιμώντας ότι το μεγαλύτερο σοκ έχει ήδη απορροφηθεί όταν έγιναν οι υποβαθμίσεις του περασμένου Ιουνίου.

Παράλληλα, διερωτήθηκε για τη λογική των περαιτέρω υποβαθμίσεων και αναφέρθηκε συγκριτικά στην περίπτωση Ελλάδας και Ιρλανδίας για να δείξει την υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που απασχολούν τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε:

Α) Στη ρευστότητα που προέρχεται από καταθέσεις: Όπως είπε οι απώλειες καταθέσεων για το σύνολο του 2010 εκτιμούνται στα 28,359 δισ. ευρώ για το 2010 και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρξει βελτίωση του κλίματος να επανέλθουν και καταθέσεις που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ωστόσο και με ένα λιγότερο ευνοϊκό σενάριο, εκτίμησε ότι η εκροή καταθέσεων το 2011 θα είναι μικρότερη από εκείνη του 2010.

Β) Στο κόστος του χρήματος: Όπως είπε παραμένει 2,5 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το euribor (τρίμηνο euribor-τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση) και πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί καθως δεν είναι εύλογο σε περίοδο κρίσης.

Γ) Στις επισφάλειες, για τις οποίες είπε ότι ο δείκτης καθυστερούμενων δανείων ενδέχεται να βαίνει αυξανόμενος ίσως και το 2012, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι οι νέες καθυστερήσεις δείχνουν να μειώνονται ανά τρίμηνο (για την Eurobank ήταν μειωμένες κατά 100 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο).

Δ) Στις ρυθμίσεις δανείων, λέγοντας ότι οι τράπεζες από την αρχή της κρίσης έχουν εντάξει σε προγράμματα αναδιάρθρωσης χρέους περίπου 250 χιλ. δανειολήπτες στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης και 50 χιλ. μικρομεσαίες επιχερισήσεις (για τη eurobank οι ρυθμίσες αφορουν 15 χιλ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και περίπου 50 χιλ. ιδιώτες).

Ε) Στην πιστωτική επέκταση, για την οποία ανέφερε ότι θα παραμείνει εύλογα περιορισμένη λόγω της κρίσης και λόγω της μειωμένης ζήτησης, εντούτοις όμως διατηρείται θετική.

Στ) Στο λειτουργικό κόστος, όπου η Eurobank πέτυχε μείωσή του κατά 6% το 2009, 3% το 2010 και προσδοκά σε επιπλέον 3% το 2011.

Ζ) Τόνισε επίσης τη διεθνή παρουσία των τραπεζών λέγοντας ότι η Eurobank ενδέχεται να διπλασιάσει την κερδοφορία της από τις θυγατρικές εξωτερικού το 2011.

Τέλος, είπε ότι δεν είναι του παρόντος γα την τράπεζα η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Posted by Blogger on 9:27 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response