|

Το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα απέτυχε


Η συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς και ειδικά των ξένων τραπεζών είναι ότι το πακέτο στήριξης των 110 δις ευρώ απέτυχε.
Απέτυχε γιατί τελικώς όπως αποδεικνύεται η χώρα θα επιμηκύνει το νέο χρέος, θα επιμηκύνει και το παλαιό χρέος και ταυτόχρονα θα επαναγοράσει και μέρος του υφιστάμενου χρέους.

Είναι προφανές ότι ενώ πάρθηκαν τόσο σκληρά μέτρα που τα πληρώνει η κοινωνία για να λάβει η Ελλάδα 110 δις ευρώ την ίδια ώρα αποδεικνύεται ότι το πακέτο στήριξης είναι αναποτελεσματικό.
Η Banco Espirito Santo δήλωσε ότι τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας και Ιρλανδίας απέτυχαν να στηρίξουν τις οικονομίες των δύο αυτών χωρών.
Αυτή είναι η άποψη και της πλειοψηφίας των αναλυτών του Λονδίνου.
Ωστόσο τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα δεν διστάσουν να αναφέρουν ότι «αν τελικά εφαρμοσθούν άλλα σχέδια αυτό θα αποδείξει ή ότι το πακέτο των 110 δις ευρώ ήταν ημιτελές ή το κυριότερο ότι ήταν αναποτελεσματικό καθώς ο κίνδυνος αδιεξόδου στην χώρα παραμένει»
Θεωρούν ότι θα υπάρξουν τα εξής νέα βήματα από εδώ και πέρα νομοτελειακά.
1)Θα επιμηκυνθεί το νέο χρέος των 110 δις ευρώ ενώ το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,8% με 4%.
2)Θα επιμηκυνθεί και το παλαιό χρέος ή κατά το ορθότερο μέρος του παλαιού χρέους. Τα ομόλογα 2ετούς έως 7ετούς διάρκειας θα επιμηκυνθούν κατά 5 ή 8 χρόνια με διαφορετικά κουπόνια και αποδόσεις από αυτές των κατόχων και προφανώς διαφοροποιημένες από τις τρέχουσες τιμές….
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα 2ετούς έως 7ετούς διάρκειας είναι περίπου 140 δις ευρώ.
Άρα θεωρητικά ή και πρακτικά θα μπορούσαν να επιμηκυνθούν και τα 140 δις ευρώ του παλαιού χρέους.
3)Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δανείσει την Ελλάδα με 50 δις ευρώ σε πρώτη φάση με επιτόκιο 3,8% ή 4%.
Το ελληνικό δημόσιο θα επαναγοράσει τα ομόλογα έως 50 δις ευρώ αρχικώς απευθυνόμενο στις αγορές και με βάση την προσφορά θα αξιοποιήσει και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ περίπου 46 δις ευρώ.
Τα ομόλογα αυτά εν συνεχεία θα μπορούν να κατατεθούν ως εγγύηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο.
4)Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει ξεκάθαρα haircut 30%.
Το haircut προϋποθέτει την συγκέντρωση των ελληνικών ομολόγων σε λιγότερους κατόχους.
Π.χ. την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο και άλλους.
Βέβαια αν περάσει το μήνυμα ότι θα υπάρξει haircut τότε δεν αποκλείεται να συμβεί το εξής όταν η Ελλάδα ανακοινώσει ότι επαναγοράζει χρέος να σπεύσουν όλοι να πωλήσουν.
Αν συμβεί αυτό τότε το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο από τον επιδιωκόμενο στόχο.
Το haircut 30% θα είναι το τελευταίο επεισόδιο του ελληνικού δράματος που έφερε τον τίτλο «Ελλάδα κάποτε περνούσαμε ωραία με δανεικά και τώρα που πρέπει να τα πληρώσουμε χρεοκοπήσαμε»

Posted by Blogger on 10:50 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response