|

Στο +5,7% ο Nikkei


Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ασιατικές μετοχές, επανακάμπτοντας από το sell off των τελευταίων πέντε ημερών, μετά την το τριπλό πλήγμα στην Ιαπωνία.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε σήμερα στο +5,7% και στις 9.094 μονάδες, καταγράφοντας μάλιστα και τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 10 Νοεμβρίου του 2008. Την Τρίτη ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση της τάξης του 10,6%. Ο διευρυμένος δείκτης Topix σήμερα κέρδισε 6,6% στις 817,63 μονάδες. Κέρδη 0,65% σημείωσε και ο δείκτης S&P/ASX 200 φθάνοντας τις 4,558.20 μονάδες. Αντίθετα, μικρή πτώση 0,10% σημείωσε ο Hang Seng υποχωρώντας στις 22,655.50 μονάδες.
Οι ξένοι επενδυτές, ωστόσο, είναι ακόμα διστακτικοί, καθώς ενώ ο φόβος για μία εκτεταμένη πυρηνική κρίση έχει αρχίσει να εξαλείφεται, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στη χώρα, καθώς και τα συνεχή ατυχήματα στους πυρηνικους αντιδραστήρες, μπορεί να επαναφέρουν τις μνήμες της Τρίτης. Η μετοχή της Toyota Motor κατέγραψε κέρδη 6,9%, ενώ η Sony σημείωσε άνοδο κατά 7,4%.
Θετικά επέδρασε και η συμπεριφορά της Wall, που στη χθεσινή συνεδρίαση μπόρεσε να μετριάσει τα κέρδη, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve Bank, ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου μηδέν και 0,25%.
Παράλληλα, σε νέα ένεση ρευστότητας 170 δις δολαρίων (13,8 τρις γεν) προχώρησε η Bank of Japan και σήμερα για να ενισχύσει τις αγορές, μετά τις καταστροφικές συνέπειες που άφησε το τριπλό πλήγμα στην Ιαπωνία.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μέσα σε τρεις ημέρες διοχέτευσε στο σύστημα περί τα 5 τρισ. γεν, κίνηση που ελήφθηκε ως μία ακόμα ένδειξη στήριξης του τραπεζικού κλάδου της χώρας, ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση για κεφάλαια και ρευστότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της Παρασκευής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.
"Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη" στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο "ετοιμάζεται" να ζητήσει τη συνεργασία αυτή. Οι Αμερικανοί "συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη", πρόσθεσε.

Posted by Blogger on 11:01 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response