|

Η "Αυγή της Οδύσσειας" στριμώχνει τον Καντάφι


Ο Μοαμάρ Καντάφι συνεχίζει την «παρτίδα σκάκι» με τις δυνάμεις των Δυτικών, ενώ ξένα μέσα μετέδωσαν πριν λίγη ώρα ότι πύραυλος κατέστρεψε κτίριο στην Τρίπολη όπου πιστεύεται πως βρισκόταν το αρχηγείο του Καντάφι.

Χθες το βράδυ, αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης και στη συνέχεια αρκετές εκρήξεις, ενώ ανταποκριτές ξένων πρακτορείων ανέφεραν ότι υπήρξε μία στήλη καπνού που μάλλον προερχόταν από την Bab al-Aziziya, όπου βρίσκεται η στρατιωτική βάση του συνταγματάρχη Καντάφι.

Αξιωματούχος των δυτικών δυνάμεων δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι καταστράφηκε η δυνατότητα διοίκησης και ελέγχου του Καντάφι.

Η κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε το καθεστώς δεν είναι «αληθινή» ή απλώς έχει «ήδη παραβιαστεί», δήλωσε χθες ο υπασπιστής του Μπάρακ Ομπάμα για θέματα ασφαλείας, Tom Donilon.

Ο στρατός του Καντάφι ανακοίνωσε νέα κατάπαυση πυρός νωρίτερα την Κυριακή, προσθέτοντας ότι λαμβάνει υπόψη την έκκληση της Αφρικανικής Ένωσης για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Λίβυο ηγέτη.

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάπαυση πυρός, ο Donilon τόνισε: «Κατά την άποψή μας… δεν είναι αληθινή ή έχει ήδη παραβιαστεί».

«Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε τις κινήσεις του Καντάφι, όχι μόνο τα λόγια του, ενώ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε τους όρους του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1973», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η χώρα τους θα εξετάσει την υπόσχεση της Τρίπολης για κατάπαυση πυρός βάσει των «πράξεων και όχι των δηλώσεων», ενώ μαχητικά αεροσκάφη ξεκινούν από την ανατολική Αγγλία με προορισμό τη Λιβύη.

Posted by Blogger on 9:50 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response