|

Στάση αναμονής στις ασιατικές αγορές



Μικτές τάσεις εμφανίζουν τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Δευτέρας, ενώ λείπουν οι εντάσεις καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη τις εξελίξεις σε Ιαπωνία, Λιβυή και Μέση Ανατολή.

Η μετοχή της China Construction Bank υποχώρησε καθώς τα καθαρά κέρδη της εμφανίστηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων, ενώ η Tokyo Electric Power «βυθίστηκε» για μία ακόμη ημέρα μετά την ανακοίνωση για τη μέτρηση της ραδιενέργειας σε επίπεδα 100 χιλιάδες φορές υψηλότερα από τα κανονικά.

Εξάλλου, η ήττα της Merkel στις γερμανικές περιφερειακές εκλογές… ρίχνει ένα πέπλο αβεβαιότητας για το πολιτικό outlook της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, σε μία στιγμή που η Ευρωζώνη μάχεται για την οριστική καταπολέμηση της κρίσης κρατικού χρέους.

«Το επενδυτικό κλίμα δέχεται ισχυρό πλήγμα εξαιτίας όλων αυτών των ανησυχιών», σχολιάζει στο Bloomberg ο Shane Oliver της AMP Capital Investors στο Σίδνεϊ. «Τα θέματα σχετικά με τα ευρωπαϊκά χρέη δεν έχουν πλήρως επιλυθεί ενώ η κατάσταση στην Ιαπωνία δεν έχει πλήρως σταθεροποιηθεί».

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι τα υψηλά επίπεδα ραδιενέγειας στο νερό που βρίσκεται στο εσωτεριό τμήμα του πυρηνικού αντιδραστήρα 2 στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα οφείλονται στη ροή νερού που είχε έρθει σε επαφή με ράβδο πυρηνικών καυσίμων που έλιωνε σε κάποιο σημείο.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yukio Edano χαρακτηρίσε την τήξη της ράβδου προσωρινή και όχι συνεχιζόμενη. Επίσης, ο Edano άσκησε κριτική στην Tokyo Electric Power για τις λανθασμένες μετρήσεις ραδιενέργειας στο «χτυπημένο» από το σεισμό εργοστάσιο, λέγοντας ότι τέτοια περιστατικά είναι «απαράδεκτα».

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, υποχώρησε 0,6% στις 138,03 μονάδες στο Τόκιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.478,53 μονάδες, με πτώση 0,60%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε ανοδικά κατά 0,05%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση 0,60%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά σημειώνει μικρά κέρδη με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σε ποσοστό 0,41% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 0,20%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημείωσε κέρδη 0,13%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε απώλειες 0,07%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,19%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε στο +0,57%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 ενισχύθηκε 0,48%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει απώλειες 0,57%.


Posted by Blogger on 10:15 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response