|

Ο Τρισέ αρνείται συμμετοχή της ΕΚΤ στη διάσωση της Ελλάδας

Απαραίτητη κρίνουν τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους οι Γερμανοί, που εμμένουν στη θέση τους, μετά την δήλωση Τρισέ που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.
«Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε περιπτώσεις χρεοκοπίας είναι απαραίτητη», δήλωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Παρασκευή, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης ότι η πρότασή του για επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά επτά χρόνια θα θεωρηθεί χρεοκοπία.
Οπως είπε ο κ. Σόιμπλε, μια νέα ομάδα εργασίας θα αναλάβει να «βρει μια καλή λύση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που μπορεί και πρέπει να υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Ωστόσο, την ώρα που οι πολιτικοί προσπαθούν να καταλήξουν μέχρι τις 24 Ιουνίου σε ένα σχέδιο για τον επιμερισμό του κόστους του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας με τους ομολογιούχους, ο Τρισέ απέκλεισε την Πέμπτη το ενδεχόμενο να ανοίξει τον δρόμο η ΕΚΤ με τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της. Παρότι η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα σχέδιο το οποίο θα προέβλεπε την αγορά από επενδυτές νέων ομολόγων για την αντικατάσταση τίτλων που φτάνουν στη λήξη τους, σε εθελοντική βάση, ο πρόεδρος Τρισέ είπε ότι η ΕΚΤ δεν έχει καμία πρόθεση να αναβάλει για αργότερα την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της.
Η επίμονη άρνηση της ΕΚΤ να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχέδιο αναβολής του χρόνου αποπληρωμής μέρους του ελληνικού χρέους ενδέχεται, όπως επισημαίνει το Bloomberg, να αναγκάσει τους πολιτικούς να ζητήσουν από τους φορολογούμενους να χρηματοδοτήσουν ένα έλλειμμα προϋπολογισμού στην Ελλάδα που μπορεί να ανέλθει σε 90 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Ο κ. Τρισέ είπε επίσης ότι οποιαδήποτε λύση που θα υποχρέωνε τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει ισοδυναμεί με «πιστωτικό επεισόδιο» και θα ήταν ένα «τεράστιο λάθος».
Αγορές ομολόγων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι στιγμής έχει αγοράσει τίτλους αξίας 75 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος «Securities Market Program», το οποίο όπως τονίζει είναι προσωρινό και δεν προορίζεται για τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της Barclays Capital, η ΕΚΤ μπορεί να έχει αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αξίας περί τα 40 δις. ευρώ.
Παράλληλα, η ΕΚΤ χρηματοδοτεί το τραπεζικό σύστημα σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, με τις τράπεζες των τριών αυτών κρατών να έχουν λάβει συνολικά ενισχυτικά κεφάλαια 256 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας να τους δανείζει απεριόριστα κεφάλαια με το βασικό της επιτόκιο.
Ωστόσο, παρ' όλο που η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται από την ιδρυτική συνθήκη της να αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, θα μπορούσε να βρει τον τρόπο να πείσει τους ιδιώτες ομολογιούχους να αναβάλλουν για αργότερα τη λήξη των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, δρομολογώντας εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, σχολίασε ο Ζιλ Μοέκ, οικονομολόγος της Deutsche Bank στο Λονδίνο. Τα σχόλια Τρισέ, κατά την άποψή του, επιβεβαιώνουν ότι οι Ευρωπαίοι απέχουν ακόμη πολύ από μια ολοκληρωμένη λύση.
Μολονότι η αναβολή του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που πλησιάζουν στη λήξη τους για αργότερα κερδίζει έδαφος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Τρισέ εμφανίζεται απόλυτος στη θέση του. «Αποκλείουμε κάθε στοιχείο που δεν είναι εθελοντικό», δήλωσε ο κ. Τρισέ. Ερωτηθείς δε αν η ΕΚΤ θα ανέβαλε για αργότερα την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της αν συμφωνούσαν οι ιδιώτες επενδυτές, ο κ. Τρισέ ήταν παραπάνω από σαφής: «Σίγουρα, δεν προτιθέμεθα να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Posted by Blogger on 2:42 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response