|

Νέα αύξηση στα επιτόκια πριν από το καλοκαίρι


Η ΕΚΤ παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την πορεία του πληθωρισμού και εκτός απροόπτου θα αυξήσει πριν από το καλοκαίρι εκ νέου το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Σ΄ αυτό το κλίμα θα κινηθεί η σημερινή ομιλία του κ. Τρισέ μετά το Συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δείγματα αυτών των προθέσεων αναμένεται να δώσει σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της κ. Τρισέ.

Στην ΕΚΤ εμφανίζονται να είναι πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη φέτος θα παραμείνει υψηλότερα του 2,5%. Ορισμένες εκτιμήσεις στην Φρανκφούρτη κάνουν λόγο για 2,7% - 2,8% για το 2011 και διολίσθησή του κάτω από το 2,5% το 2012.

Οι δευτερογενείς επιπτώσεις προς το παρόν θεωρείται ότι έχουν συγκρατηθεί αλλά οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ θα είναι "προληπτικές". Το γεγονός αναμένεται ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ με τα νομίσματα των βασικών εμπορικών συναλλασσόμενων της ευρωζώνης.

Ηδη σήμερα το ευρώ γνωρίζει νέο υψηλό από τότε που έχει ξεσπάσει η κρίση του χρέους στην ευρωζώνη, η οποία δεν φαίνεται ικανή να πιέσει το ευρωπαϊκό νόμισμα όσο η ΕΚΤ συντηρεί τις προσδοκίες ανόδου των επιτοκίων.

Παρ΄ όλα αυτά ο κίνδυνος να ξεδιπλωθεί ένα ντόμινο με αφορμή τις εξελίξεις στο χρέος της Ελλάδας στο εσωτερικό της ευρωζώνης παραμένει αιτία επιφυλακής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία για το λόγο αυτό αποκλείει με απόλυτο τρόπο κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Posted by Blogger on 10:16 π.μ.. Filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response