|

Περίοδος «ισχνών...ταύρων» στη Wall Street

Στις αρχές Οκτωβρίου, διαδηλωτές του κινήματος «Occupy Wall Street» είχαν «στρατοπεδεύσει» έξω από το φημισμένο συγκρότημα υπερπολυτελών κατοικιών της οδού Park Avenue 740, στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν, όπου διαμένουν επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

O Charles Stevenson, πρόεδρος του hedge fund Navigator Group και ένοικος του κτιρίου, δεν φαίνεται να ενοχλείται τόσο από τις διαδηλώσεις όσο από τα προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο του. «Δεν είναι κατάλληλη στιγμή να κερδίσεις χρήματα - ήρθε η ώρα της προσπάθειας για επιβίωση», λέει. «Το μέλλον δεν θα είναι σαν το παρελθόν που ξέραμε. Δεν υπάρχει διέξοδος από το τέλμα».

Ο όρος «ευφορία» περιγράφει εύστοχα το κλίμα στη Wall Street το 2009, όταν οι εισηγμένες ανέκαμπταν από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τα κέρδη εκτοξεύονταν σε ύψη-ρεκόρ. Δύο χρόνια μετά, όμως, τα οφέλη από το κυβερνητικό «πακέτο» στήριξης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ύψους 700 δισ. ευρώ (TARP), αλλά και από τις «ενέσεις» ρευστότητας της Federal Reserve έχουν εξανεμιστεί.

Η αναιμική παγκόσμια οικονομία, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η ανεργία, που έχει «κατασκηνώσει» στο 9%, αλλά και το παραλήρημα των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών έχουν «ρίξει» τη διάθεση της Wall Street, εγείροντας ανησυχίες στους κύκλους των τραπεζιτών για προβλήματα που μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και χρόνια.

Στις 18 Οκτωβρίου η Goldman Sachs ανακοίνωσε ζημίες 393 εκατ. δολαρίων για το γ΄ τρίμηνο, επικαλούμενη τη συρρίκνωση της αξίας των χαρτοφυλακίων δανείων και επενδύσεων, αλλά και τη μείωση των εσόδων από συναλλαγές, διαχείριση παγίων και underwriting.

Ο Michael Karp, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στελέχωσης Options Group, προβλέπει ότι οι αμοιβές στη Wall Street θα υποχωρήσουν 30% το τρέχον έτος, επηρεάζοντας κυρίως τα ανώτερα στελέχη. Ακόμα και για τις επιχειρήσεις με ικανοποιητικές επιδόσεις, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές ή στον τομέα των εμπορευμάτων, τα μισθολογικά επίπεδα θα είναι αμετάβλητα ή και χαμηλότερα, προσθέτει.

Πρόσφατα ο Karp συναντήθηκε με έναν trader που πέρυσι έβγαλε 500.000 δολάρια εργαζόμενος σε μια από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. Ο 27χρονος trader, απόφοιτος μιας εκ των σχολών του Ivy League, παραπονέθηκε ότι, ενώ φέτος έχει εργαστεί πιο σκληρά, η αμοιβή του θα είναι χαμηλότερη. Οι νέοι που σπούδασαν και έρχονται στη Wall Street γεμάτοι όνειρα να γίνουν εκατομμυριούχοι πλέον νιώθουν απογοήτευση, λέει ο Karp.

Βασιλεία III

Οι νέοι κανόνες της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2013, θα υπερδιπλασιάσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες, ροκανίζοντας την κερδοφορία τους. Θέλοντας να περιορίσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της αγοράς, οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και UBS, έχουν περιορίσει τη μόχλευσή τους κατά περισσότερο από 50%, δηλαδή χρησιμοποιούν λιγότερα δανειακά κεφάλαια, για να δώσουν ώθηση στα κέρδη από συναλλαγές.

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα στις 11 Οκτωβρίου ο Thomas P. DiNapoli, υπεύθυνος Οικονομικού Ελέγχου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η ραγδαία συρρίκνωση της κερδοφορίας θα έχει ως αποτέλεσμα να περικοπούν περισσότερες από 10.000 θέσεις απασχόλησης στον τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη μεγαλούπολη έως τα τέλη του 2012.

Ήδη οι μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως μειώνουν τις θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008, με την Bank of America να ανακοινώνει τον περασμένο μήνα ότι θα καταργήσει 30.000 θέσεις. Αντίστοιχες περικοπές σχεδιάζει και η βρετανική HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, ενώ ο ελβετικός κολοσσός UBS συρρικνώνεται, έχοντας στο τελευταίο τρίμηνο συσσωρεύσει ζημίες 2,3 δισ. δολαρίων από συναλλαγές.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Δεν είναι όλοι το ίδιο ανήσυχοι για την ευημερία των τραπεζιτών. «Δεν θα στεναχωριόμουν και τόσο για τη Wall Street», λέει ο Neil Barofsky, πρώην γενικός επόπτης του προγράμματος TARP, που σήμερα παραδίδει διαλέξεις για τη χρηματοπιστωτική κρίση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Το συστημικό πλεονέκτημα που απολάμβαναν οι πολύ μεγάλες -για να χρεοκοπήσουν- τράπεζες έως ότου ξεσπάσει η οικονομική κρίση ενδέχεται να περιοριστεί», σύμφωνα με τον Barofsky, «αλλά η δομή παραμένει ουσιαστικά η ίδια και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τις οδηγήσει εκ νέου σε κέρδη και μπόνους-ρεκόρ, όταν επιστρέψουν οι καλές ημέρες».

Οι διαμαρτυρίες του κινήματος «Occupy Wall Street» ενάντια στα πακέτα διάσωσης των τραπεζών και την εισοδηματική ανισότητα έχουν κερδίσει την υποστήριξη των βραβευμένων με Νόμπελ οικονομολόγων Joseph Stiglitz και Paul Krugman. «Έχουμε τόσο πολλούς κανονισμούς για να εμποδίζουμε τη δημοκρατία, αλλά όχι αρκετούς κανονισμούς για να εμποδίσουμε τη Wall Street να συμπεριφέρεται εσφαλμένα», είπε στους διαδηλωτές ο Stiglitz, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Εμείς πληρώνουμε το κόστος των παραπτωμάτων τους. Το σύστημα επιβάλλει να κοινωνικοποιούνται οι ζημίες και να ιδιωτικοποιούνται τα οφέλη. Αυτό δεν είναι καπιταλισμός». Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «επιχειρούν πολύ επιθετικά να αναχαιτίσουν τη εταρρύθμιση της Wall Street» και σε μεγάλο βαθμό το έχουν πετύχει, λέει ο hedge fund manager David Einhorn, πρόεδρος της Capital Greenlight.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής private equity Wilbur Ross, ετών 73, είναι αρκετά χρόνια στην αγορά και έχει δει τις τράπεζες να ανακάμπτουν από άλλες οικονομικές κρίσεις. Όπως λέει, η «εγγενής εφευρετικότητα» της Wall Street δεν θα πρέπει να προεξοφλείται. «Η ιστορία της επενδυτικής κοινότητας», λέει, «δείχνει ότι η Wall Street θα βρει τον δρόμο της προς την κερδοφορία».

Posted by Blogger on 11:01 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response