|

Goldman Sachs: H ευρωζώνη κινδυνεύει να διασπαστεί



Για τον κίνδυνο να διασπαστεί η ευρωζώνη, εφόσον υπάρξει γερμανική ηγεσία στη δημοσιονομική ενοποίηση, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Τζιμ Ο Νιλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

Ο επικεφαλής της Goldman Sachs επισημαίνει ότι θα είναι ασύμφορο για τα κράτη-μέλη να παραμείνουν στο ευρώ, εάν η Γερμανία αναλάβει την ηγεσία στις προσπάθειες δημοσιονομικής ενοποίησης. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Φιλανδία θα μπορούσαν να τεθούν εκτός ευρωζώνης, ενώ κάλεσε την ΕΚΤ να παρέμβει περισσότερο στην κρίση χρέους, για να καθησυχάσει τους «ανησυχούντες επενδυτές».


«Οι Γερμανοί θέλουν μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και αυστηρότερη κεντρική επιτήρηση», υποστήριξε ο Ο’Νιλ, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να το αποδεχθούν τα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και αυτό που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, δηλαδή η Ελλάδα.

Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, ενώ η αποχώρηση από το ενιαίο μπλοκ άλλων χωρών θα ενδυνάμωνε ακόμη περισσότερο το ευρώ.

Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας υποστήριξε ότι οι κινήσεις των Βρυξελλών δεν θα λύσουν την κρίση, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξαγοράζει κρατικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές.

Posted by Blogger on 10:58 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response