|

Επιπλοκές στις τράπεζες από το PSI


Σε χαμηλούς τόνους, αλλά με μεγάλα προβλήματα συνεχίζεται χωρίς ορατό αποτέλεσμα και με σημαντικές επιπλοκές στα αποτελέσματα των τραπεζών, η διαδικασία του περιβόητου PSI, ήτοι της συμμετοχής των τραπεζών στην ανακύκλωση του ελληνικού χρέους υπό την εποπτεία του διεθνούς τραπεζικού ινστιτούτου IIF.

Η καθυστέρηση της διαδικασίας έχει προκύψει από τον λάθος αρχικό υπολογισμό για τον όγκο και την προέλευση των ομολόγων με τα οποία θα συμμετείχαν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι “αριθμοί” δεν βγαίνουν – ο όγκος ομολόγων που χρειάζεται είναι 135 δισ. ευρώ– και έτσι προέκυψε μεταξύ άλλων και η γνωστή διεύρυνση του φάσματος των ομολόγων που θα συμπεριληφθούν με λήξεις μέχρι το 2024 (χωρίς να αποκλείεται και το 2026).

Το πρόβλημα όμως που έχει δημιουργήσει η καθυστέρηση αυτή έχει “μπλέξει” με την έκδοση εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να γράψουν τις “ζημιές” από την ρύθμιση αυτή στα αποτελέσματα εξαμήνου του 2011, αλλά τώρα με την μετάθεση της ολοκλήρωσης του PSI για τον Σεπτέμβριο, αυτό φαίνεται τεχνικά αδύνατο αφού τα αποτελέσματα θα πρέπει να δημοσιευθούν πριν οριστικοποιηθούν τα μεγέθη των “ζημιών”.

Posted by Blogger on 10:55 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response