|

Νέο ρεκόρ ο χρυσός στα $1.822, "βουτιά" 5,9% για το αργό


Άνοδο 1,6% σημείωσε ο χρυσός στις συναλλαγές της Πέμπτης κλείνοντας για πρώτη φορά πάνω από τα 1.800 δολάρια καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου, ολοκλήρωσε της συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 1.822 δολ. η ουγγιά με άνοδο 28,2 δολ. ενώ ενδοσυνεδρικά έφτασε έως τα 1.829,7 δολ. Στον αντίποδα, ο χαλκός Σεπτεμβρίου υποχώρησε 1,6%, ή 6,6 σεντς, στα 3,966 δολ. η λίβρα.

Την ίδια στιγμή, το δολάριο ενισχύεται 0,71% έναντι του ευρώ, στα 1,4322 δολ./ ευρώ, αν και νωρίτερα υποχωρούσε έως τα 1,4453 δολ./ ευρώ. Έναντι του ελβετικού φράγκου, το αμερικανικό νόμισμα κινείται επίσης ανοδικά κατά 0,18% στα 0,7915 φράγκα/ δολάριο.

Πτώση 17% στην παγκόσμια ζήτηση χρυσού το β΄ τρίμηνο

Πτώση 17% σημείωσε η παγκόσμια ζήτηση χρυσού το β΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκε στους 919,8 μετρικούς τόνους από 1.107 τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2010, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Ο επικεφαλής επενδύσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Marcus Grubb δήλωσε ότι η χαμηλότερη ζήτηση στα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν ο βασικός παράγοντας για την υποχώρηση της ζήτησης το β΄ τρίμηνο.

"Σε γενικές γραμμές το τρίμηνο δεν ήταν κακό", δήλωσε. "Η πτώση κατά 17% οφείλεται στα πιο αδύναμα στοιχεία των ETFs, ενώ σε όλους τους άλλους τομείς η ζήτηση σημείωσε άνοδο".

Σε όρους δολαρίου ωστόσο η ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται, καταγράφοντας άνοδο 5% το β΄ τρίμηνο του 2011 στα 44,5 δισ. δολ από 42,593 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο σε τριμηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, μετά το δ΄ τρίμηνο του 2010 όταν η αξία της ζήτησης είχε διαμορφωθεί στα 44,74 δισ. δολ.

Βουτιά 5,9% για το αργό

Βουτιά σχεδόν 6% σημείωσε η τιμή του αργού στις συναλλαγές της Πέμπτης καθώς αναζωπυρώνονται στις αγορές οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης μετά τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Η Morgan Stanley υποβάθμισε σήμερα τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011 και το 2012 ενώ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη βρίσκονται "επικίνδυνα κοντά στην ύφεση".

"Τα πρόσφατα λάθη πολιτικής, ιδιαίτερα η αργή και ανεπαρκής απάντηση της Ευρώπης στην κρίση του κρατικού χρέους και το δράμα για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν επιβαρύνει τις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ διάβρωσαν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών", αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε 5,9%, ή 5,2 δολ., στα 82,38 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενώ το αργό τύπου Brent στο ICE futures exchange έχασε 3,55 δολ. κλείνοντας στα 107,05 δολ. το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή αρνητικά ήταν και τα μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η εξασθένιση της μεταποιητικής δραστηριότητας συνεχίστηκε με ραγδαίους ρυθμούς τον Αύγουστο στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού, όπως έδειξε η έρευνα που διεξάγει η Philadelphia Federal Reserve.

Ο δείκτης της γενικής επιχειρηματικής δραστηριότητας της Philadelphia Fed υποχώρησε περαιτέρω στις -30,7 μονάδες τον Αύγουστο από 3,2 τον Ιούλιο και -7,7 τον Ιούνιο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Αυγούστου σημείωσε αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 στις 408.000, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 5.000.

Παράλληλα ο πληθωρισμός επανήλθε σε ανοδική τροχιά τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,5% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση από τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον περασμένο Μάρτιο. Έχει προηγηθεί πτώση 0,2% τον τιμών τον Ιούνιο από το Μάιο.

Posted by Blogger on 10:56 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response