|

Χ.Α.: Tραπεζικό "άλμα" 6,1%



Σχεδόν... ενθουσιώδες είναι το κλίμα που διαμορφώνουν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι προσδοκίες για αίσια έκβαση στο «σίριαλ» της εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αλλά και ξένα δημοσιεύματα για αυξημένες πιθανότητες έγκρισης νέας δανειακής στήριξης προς τη χώρα.

Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας και με την επενδυτική ψυχολογία να άγεται και να φέρεται από κάθε είδους φήμες, σενάρια και δημόσιες τοποθετήσεις, η ελληνική αγορά βρίσκει την Τρίτη αφορμή αντίδρασης από τα πολυετή χαμηλά στα οποία υποχώρησε το τελευταίο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του Μαΐου οι αθροιστικές απώλειες ξεπερνούν για τον Γενικό Δείκτη το 13% (έως το χθεσινό κλείσιμο και με 6 μόλις ανοδικές συνεδριάσεις εντός του μήνα), ενώ για τον τραπεζικό δείκτη και τον FTSE20 φτάνουν το 18,4% και 15,3% αντίστοιχα.

Αναλυτές κάνουν λόγο για απότομη μεταστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας, η οποία ενδεχομένως ενεργοποιεί ένα «κομμάτι» επενδυτών που βρισκόταν σε αναμονή, με δεδομένα και τα υπερπουλημένα επίπεδα στα οποία έχουν βρεθεί οι αποτιμήσεις.

«Καθησυχαστικά» λειτουργεί την ίδια στιγμή για το Χ.Α. και η υποχώρηση του spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων κατά 40 περίπου μονάδες βάσης, ενώ κρίσιμο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης θα αποδειχθεί το μέγεθος του τζίρου, όπως σημειώνουν, αλλά και το εύρος των ενδοσυνεδριακών διακυμάνσεων.

Τονίζουν ωστόσο με έμφαση ότι «ακόμα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί επίσημα» και προειδοποιούν για συνεδριάσεις αυξημένης μεταβλητότητας, αλλά και για το ενδεχόμενο η ανοδική αντίδραση να αποτελέσει για κάποιους ευκαιρία ρευστοποιήσεων.

Κινούμενος σε θετικό έδαφος από την έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται έως και 4,10%, στις 1.291,09 μονάδες. Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί όγκος 12,2 εκατ. τεμαχίων αξίας 42,2 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 88 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 16 υποχωρούν και 9 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ισχυρότερη η αντίδραση του τραπεζικού δείκτη, που έφτασε νωρίτερα να ενισχύεται έως 6,10%, με το σύνολο των τίτλων του σε θετικό έδαφος (και με την ΑΤΕ να παραμένει έως την Παρασκευή σε προσωρινή παύση διαπραγμάτευσης).

Του Δημήτρη Ζάντζα
Πηγή:www.capital.gr

Posted by Blogger on 12:27 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response