|

Στο "κόκκινο" οι ελληνικές τράπεζες λόγω Ιταλίας και Ισπανίας



«Φωτιά» είναι η σημερινή συζήτηση στο Eurogroup. Το «πακέτο» της λύσης για την Ελλάδα αποδεικνύεται ανεπαρκές, με αποτέλεσμα να απειλείται ολόκληρος ο σχεδιασμός που κατά κύριο λόγο στοχεύει στην εκτόνωση της πίεσης που έχει αρχίσει να διογκώνεται απέναντι σε Ιταλία και Ισπανία.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βρεθεί στο κέντρο της δίνης καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τις βαριές συνέπειες αυτής της επιδείνωσης που αμφισβητεί:

- την αποτελεσματικότητα του PSI στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

- την συνολική επάρκεια του Β πακέτου των 109 δις. Ευρώ τόσο στο σκέλος των δανείων όσο και στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων

- την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της σε συνθήκες βαθύτερης ύφεσης και πολιτικής αστάθειας.

Οι «αλλαγές» αυτές έχουν επαναφέρει μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο τις σκληρές απαιτήσεις για μεγαλύτερο haircut των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επίπεδα του 50% τουλάχιστον, όπως επίσης και την απαίτηση για μεγαλύτερες εγγυήσεις στο PSI.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται με 60 περίπου δισ. ευρώ κρατικά ομόλογα (πέραν των ομολόγων κρατικού ενδιαφέροντος οργανισμών που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ) για τα οποία οι τρέχουσες τιμές της αγοράς είναι χαμηλότερες του 50%... Αυτό σημαίνει ότι κάθε haircut επιπλέον από αυτό του PSI μέχρι την πραγματικότητα του 50% τις βάζει μπροστά σε υποχρεώσεις για τις οποίες θα χρειασθούν έξωθεν βοήθεια για να τις αντιμετωπίσουν…

Παράλληλα βρίσκονται δύο περίπου μήνες πριν από το αποτέλεσμα της έρευνας της Blackrock που θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους στην καλύτερη περίπτωση με περισσότερα από 12 – 14 δισ. ευρώ προβλέψεων.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Κομισιόν που παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται κάτω από την αδυσώπητη πίεση των εξελίξεων στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Παρατηρούν ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να αποφύγει ένα εξαιρετικά δύσκολο μαραθώνιο στην διάρκεια του οποίου η μοναδικές βοήθειες που θα μπορούσε να είχε είναι αφ’ ενός από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αφ’ εταίρου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ΤΧΣ όμως ακόμα δεν διαθέτει περισσότερα από 1,25 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα μέχρι τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπεται ότι τελικά θα έχει εξαρτώνται από το αν θα περάσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ή όχι…

Επί πλέον το αποτέλεσμα της BlackRock, που αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές ή τα μέσα Δεκεμβρίου, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να το ενσωματώσουν στους ισολογισμούς τους σε διάστημα ενός έτους ή το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2013.

Από την ΕΚΤ υπάρχουν πληροφορίες ότι η οποιαδήποτε διευκόλυνση προς τις ελληνικές τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, συνεκτιμώντας και το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσής της…

Με άλλα λόγια οι τράπεζες υπό την πίεση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και των συνεπειών που αυτή θα έχει στο εσωτερικό της Ευρωζώνης βρίσκονται μπροστά σε ένα «μαραθώνιο» αβεβαιότητας τον οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν με βοήθειες μόνο από το ΤΧΣ (που δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια ακόμα) και την ΕΚΤ (ΤτΕ) και τα διαθέσιμα «εργαλεία» όπως το ΕΛΑ ή άλλες διευκολύνσεις.

Η αβεβαιότητα αυτή έχει εντοπισθεί σε κοινοτικό επίπεδο και έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις για την αντιμετώπισή της σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Στις προτάσεις αυτές υπάρχει μία αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση, ότι η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα παραμείνει εκτός οποιασδήποτε αμφισβήτησης με κάθε τρόπο. Και αυτό γιατί οποιαδήποτε, όπως τονίζουν, ταλάντευση στο επίπεδο αυτό θα έθετε την Ευρωζώνη μπροστά σε δομικούς κινδύνους οι οποίο συνδέονται με την διασπορά της πίεσης στα τραπεζικά συστήματα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).

Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν εξετάζεται ως ένα από τα ενδεχόμενα η παρέμβαση και η χρήση του «νέου» EFSF και της δυνατότητάς του να χρηματοδοτήσει αφενός παρεμβάσεις εκτόνωσης πιέσεων στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και αφετέρου στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Στις συναντήσεις του Eurogroup σήμερα αλλά και στις 13 Οκτωβρίου όπως και στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου η συζήτηση που θα γίνει καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό των αδυναμιών της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Από αυτή την «λύση» εξαρτάται το κατά πόσο ο στρατηγικός στόχος της Ευρωζώνης, δηλαδή το να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να ανακόψει την κρίση στα όρια του ελληνικού προβλήματος και να μη επιτρέψει να επεκταθεί σε Ιταλία και Ισπανία.

Εξ ου και η «φροντίδα» να διασφαλισθεί έγκαιρα η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παρά τις τεράστιες πιέσεις που υφίσταται από την διόγκωση του κρατικού και ιδιωτικού χρέους. Άλλωστε η πρόσκληση της BlackRock μέσα στις συνθήκες αυτές αποτελεί μέρος αυτής της επιχείρησης «πειθούς» των αγορών για την σταθερότητα των τραπεζών – όπως έγινε στην Ιρλανδία – προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο συστημικός κίνδυνος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υπάρχουν έτοιμες και οι απαντήσεις για το πώς θα γίνει η διαχείριση της επιχείρησης αυτής.

Η εμφάνιση του νέου EFSF στην σκηνή του δράματος δεν είναι βέβαιο ότι θα παίξει τον ρόλο του από μηχανής θεού για την εξέλιξη αυτού του μαραθώνιου...

Του Γιάννη Αγγέλη

Posted by Blogger on 8:54 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response