|

Με "μικρό καλάθι" ο Παπανδρέου σήμερα στις Βρυξέλλες


Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες αρχίζει σήμερα όχι με τους καλύτερους οιωνούς όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους. Η πτώση της κυβέρνησης στην Πορτογαλία φέρνει τη χώρα σε απόσταση 24ώρων ή το πολύ ελάχιστων εβδομάδων από την ανάγκη προσφυγής στο Ταμείο διάσωσης (EFSF). Την ίδια στιγμή η Ιρλανδία εξακολουθεί να αρνείται την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων για να πετύχει μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το Ταμείο και η Γερμανία, λόγω της εσωτερικής της κρίσης, αναδιπλώνεται ως προς την αρχική συμφωνία για την χρηματοδότηση του Ταμείου (EFSF).

Επίσης η Γαλλία έρχεται στις Βρυξέλλες με την απαίτηση για υιοθέτηση από την Ε.Ε. της δικής της επιθετικής στάσης στη Λιβύη, γεγονός που η Γερμανία αντιμετωπίζει σταθερά αρνητικά.

Με άλλα λόγια, η περιβόητη "συνολική λύση" και κυρίως οι αποφάσεις για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους μέσω του EFSF κινδυνεύουν με μία ακόμα αναβολή τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Τα σημεία της συμφωνίας περιορίζονται στο "Σύμφωνο για το ευρώ" και τις τροποποιήσεις της Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής του Σύμφωνου Σταθερότητας.

Αυτά δεν είναι "καλά νέα" για την Αθήνα η οποία ήλπιζε στη Σύνοδο αυτή να λύσει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα αφενός της επισημοποίησης της "μικρής αναδιάρθρωσης" του χρέους της με τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση πληρωμής κατα 7,5 έτη του δανείου των 110 δισ. ευρώ και αφετέίρου τη διασφάλιση της δυνατότητας προσφυγής στο EFSF τον επόμενο χρόνο για την κάλυψη μέρους των υποχρεώσεων αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων.

Το πρώτο σκέλος είναι μάλλον βέβαιο ότι θα επισημοποιηθεί, ενώ το δεύτερο είναι περίπου βέβαιο ότι θα αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Για τις εξελίξειες αυτές είχε προειδοποιήσει το Capital.gr από την Δευτέρα αμέσως μετά την "επιτυχή" κατά τα άλλα σύνοδο των υπουργών οικονομικών, όταν φάνηκε ότι το κρίσιμο για την Αθήνα θέμα της δυνατότητας προσφυγής στο EFSF από το 2012 για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους άρχισε να απομακρύνεται.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν στο Capital.gr ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα αναζητηθούν φόρμουλες για να ξεπερασθεί το πρόβλημα αλλά η πλέον αισιόδοξη εκδοχή περιορίζεται σε κάποια φραστική θετική αναφορά για την Ελλάδα στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων ή επιμέρους δηλώσεις ηγετών της Ε.Ε. που θα τονίζουν την προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις εξελίξεις στις άλλες προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Του Γιάννη Αγγέλη

Posted by Blogger on 10:42 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response