|

Π. Θωμόπουλος: Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί την δικλείδα ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες


Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου αποτελεί την δικλείδα ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών, αποτελεί το παράγοντα σταθερότητας ότι καμία τράπεζα δεν θα κινδυνεύσει ότι και αν συμβεί στην οικονομία επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ Παναγιώτης Θωμόπουλος

Έμπειρο στέλεχος περί των τραπεζών και των αγορών λόγω της μακράς θητείας τους ως υποδιοικητής της ΤτΕ, ο κ Θωμόπουλος είναι σαφής, καμία τράπεζα δεν έχει χρειαστεί να καταφύγει στο Ταμείο αλλά αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη στο μέλλον την απόφαση δεν θα την λάβει το Ταμείο αλλά η εποπτική αρχή δηλαδή η ΤτΕ.
Ρωτήσαμε τον κ Θωμόπουλο με ποια διαδικασία μια τράπεζα θα κατέληγε στο Ταμείο;
Η ΤτΕ είναι η μοναδική αρχή που αξιολογεί και παρακολουθεί το τραπεζικό σύστημα.
Η ΤτΕ γνωρίζει απόλυτα τις ανάγκες των τραπεζών και στην υποθετική περίπτωση που μια τράπεζα έπρεπε να ενισχυθεί κεφαλαιακά και ως λύση θα προτεινόταν το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα ξεκινούσαν διαβουλεύσεις μεταξύ ΤτΕ, Ταμείου και ενδιαφερόμενης τράπεζας ώστε να καταλήξουν στο ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα κρινόταν απαραίτητη.
Στην ερώτηση αν υπάρχει ανάγκη τώρα τράπεζα να καταφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο κ Θωμόπουλος ήταν ξεκάθαρος. Όχι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προσφύγει στο Ταμείο οι τράπεζες είναι επαρκείς κεφαλαιακά με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 στο 10% και 11%.
Το Ταμείο είναι ένας προληπτικός μηχανισμός υπάρχει για να προλάβει τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο σύστημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί.
Το Ταμείο διαθέτει 1,5 δις ευρώ κεφάλαια και επιπλέον 1 δις ευρώ το οποίο βρίσκεται στην ΤτΕ και το οποίο μέσα σε 24 ώρες μπορεί να εκταμιευτεί.
Δηλαδή 2,5 δις ευρώ αποτελούν το αρχικό κεφάλαιο και μπορεί να φθάσει έως τα 10 δις ευρώ που αποτελεί και το ποσό που έχει εγκρίνει η Τρόικα για το Ταμείο.
Ποια είναι η εκτίμηση σας για τις τράπεζες ρωτήσαμε τον κ Θωμόπουλο;
Το τραπεζικό σύστημα σε μια σοβούσα οικονομία, έχει ανταπεξέλθει και οι τράπεζες έχουν δείξει σταθερότητα και αξιοπιστία.
Το κεφαλαιώδες ζήτημα για τις τράπεζες δεν είναι η κεφαλαιακή επάρκεια η οποία είναι ισχυρή αλλά η ρευστότητα η οποία προέρχεται από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να καταφύγουν στις αγορές όσο η Ελλάδα είναι εκτός αγορών.
Το 2011 η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές ενώ είναι αμφίβολο αν μπορεί να προστρέξει και το 2012.
Ο κ Θωμόπουλος συμφώνησε ότι η διαδικασία απεξάρτησης θα είναι πολύ αργή και η ΕΚΤ ίσως αποδειχθεί και πιο ελαστική ώστε να διευκολύνει τις τράπεζες.
Για την σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου ο κ Θωμόπουλος δεν περιμένει πολλά πράγματα.
Αναμένω, τόνισε ο κ Θωμόπουλος, ότι θα υπάρξει ένα πλαίσιο γενικών αρχών και ίσως να χρειαστούν άλλοι 2-3 μήνες μέχρι να οριστικοποιηθεί το ακριβές πλαίσιο δράσης για την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πάντως περνάει και ένα μήνυμα μην έχουμε υψηλές προσδοκίες από την σύνοδο κορυφής και ταυτόχρονα τονίζει ότι όλοι πρέπει να διαφυλάξουμε την σταθερότητα των τραπεζών που δεν αποτελεί ζητούμενο αλλά δεδομένο σε αυτή την δύσκολη συγκυρία….

Source: www.bankingnews.gr

Posted by Blogger on 11:16 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response