|

"Σεισμική δόνηση" και στα ασιατικά χρηματιστήρια


Δεύτερη διαδοχική ημέρα σημαντικών απωλειών στις ασιατικές αγορές με το «βλέμμα» στη Μέση Ανατολή, ενώ το «τσουνάμι» από τον τρομακτικό σεισμό στην Ιαπωνία παρασύρει όποιες αγορές… πρόλαβε ανοικτές στο πέρασμά του.

«Ο σεισμός και οι φωτιές στο Τόκιο απλώς προστίθενται στο απαισιόδοξο κλίμα στην περιοχή, οδηγώντας σε δίνη το Nikkei λίγο πριν το κλείσιμο καθώς οι χρηματιστές ακύρωσαν εντολές και ο κόσμος εγκατέλειψε το κτίριο», αναφέρει ο Gavin Parry, της Parry International Trading από το Χονγκ Κονγκ.

«Οι ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να συνεχιστούν», σχολιάζει ο Osao Iizuka, επικεφαλής διαπραγμάτευσης ξένου συναλλάγματος της Sumitomo Trust & Banking στο Τόκιο. «Η τάση δείχνει να αφορά επενδύσεις περιορισμένου ρίσκου, συνεπώς το δολάριο και το γεν ίσως δουν αγοραστικό ενδιαφέρον».

Στα μάκρο της ημέρας, υπερέβησαν τις προσδοκίες τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας το Φεβρουάριο, αναδεικνύοντας την πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Wen Jiabao, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει τις αυξήσεις των τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4,9% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και η παραγωγή αυξήθηκε 14% στους πρώτους δύο μήνες του 2011, ανέφερε η υπηρεσία στατιστικής στο Πεκίνο. Οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 7,2% τον περασμένο μήνα, που είναι η μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο του 2008.

Μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ινδία τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και δίνοντας στην κεντρική τράπεζα χώρο να αυξήσει τα επιτόκια και να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Η παραγωγή των εργοστασίων, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των ορυχείων, αυξήθηκε 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά από την αναθεωρημένη άνοδο 2,5% το Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 2,9%.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, υποχώρησε σε ποσοστό 1,6% στις 133,98 μονάδες στο Τόκιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 10.254,43 μονάδες, με πτώση 1,72%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε πτωτικά κατά 1,65%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση 2,13%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά σημειώνει απώλειες με τον Shanghai Composite να υποχωρεί σε ποσοστό 0,73% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 1,00%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα υποχώρησε 1,31%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε απώλειες 0,87%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,17%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε στο -0,69%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 υποχώρησε 1,37%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει απώλειες 1,34%.

Posted by Blogger on 11:26 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response