Συνάντηση Θεόδωρου Πανταλάκη και Χοακίν Αλμούνια, "Πράσινο φως" για την ΑΜΚ της ΑΤΕ
Συνάντηση με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια είχε ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θόδωρος Πανταλάκης την περασμένη Τρίτη 1 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Το ταξίδι - αστραπή του Ελληνα τραπεζίτη είχε έναν και μοναδικό σκοπό. Να ενημερώσει ο ίδιος τον κ. Αλμούνια για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ, ώστε η τράπεζα να πάρει το "πράσινο φως" για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος επιτεύχθηκε αφού, με βάση τις ίδιες πηγές ο Επίτροπος Αλμούνια έδωσε το "πράσινο φως".
Ωστόσο, για να προχωρήσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εγκριθεί από την γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το υπουργείο Οικονομικών και από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως είναι γνωστό η Αγροτική Τράπεζα σκοπεύει την άμεση απεμπλοκή της από όλες τις μη τραπεζικές συμμετοχές που έχει. Αυτό άλλωστε αποτελεί και βασική παράμετρο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Μεταξύ άλλων η ΑΤΕ θα «φύγει» από όλες τις συμμετοχές στον αγροτοσυνεταιριστικό και βιομηχανικό τομέα, ήτοι: από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, τη Δωδώνη, τη ΣΕΚΑΠ. Επίσης, όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr, στόχος είναι και η πώληση -σε εύλογο τίμημα- της συμμετοχής στην Αττική Οδό (9,88%).
Η Αγροτική Τράπεζα έχει επίσης συμμετοχές στην ΕΥΔΑΠ (10%), στα ΕΛΠΕ (2,61%0, στον ΟΤΕ (0,9%) στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (20%).
Στο χρηματοπιστωτικό τομέα η ΑΤΕ κατέχει το 40,6% της FBBank, κατέχει το 21% της Σερβικής ΑΙΚ Bank (Agroindusrial Commercial Bank) και συμμετέχει με ποσοστό 74% στην ATE Bank Romania.
Επίσης στο σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνεται μείωση προσωπικού, μείωση αποδοχών (τουλάχιστον κατά 10%) καθώς και κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Πανταλάκης ευθύς μόλις ανέλαβε την διοίκηση της τράπεζας κατέθεσε σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ΑΤΕ, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 με 1,08 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 675 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μετατροπή προνομιούχων μετοχών σε κοινές και τα υπόλοιπα θα εισρεύσουν ως κεφάλαια στα ταμεία της τράπεζας.
Η διοίκηση θεωρεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως τη μόνη λύση για την «επαναφορά» της ΑΤΕ και αποκλείει την ένταξη της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αφού τη θεωρεί «έσχατη λύση» και αφού αποτύχουν οι προηγούμενες προσπάθειες.