«Αν δεν μπορεί, να αποχωρήσει και να πάει σε εκλογές». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Αντ. Σαμαράς, δεν αφήνει κανένα «παράθυρο» ανοικτό για συναίνεση.
Ο κ. Σαμαράς πηγαίνει στη συνάντησή του με τον κ. Γ. Παπανδρέου το απόγευμα της Τρίτης, χωρίς να έχει σαφή εικόνα για το τι επιδιώκει ακριβώς ο Πρωθυπουργός και εμμένει στην άποψή του ότι δεν μπορεί να στηρίξει μια κυβέρνηση που επιμένει σε λανθασμένη οικονομική πολιτική.
«Το τοπίο είναι θολό και ασαφές» λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη που μαζί με τον κ. Σαμαρά προσπαθούν να προβλέψουν τι ακριβώς θα βγει από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τα όσα θα πει ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή τους» λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ.
Ως εκ τούτου στις συζητήσεις που έγιναν στο εσωτερικό της ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά, έχουν τεθεί όλα τα σενάρια στο τραπέζι και εξετάστηκαν πιθανές κινήσεις και προτάσεις του κ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η ΝΔ επιμένει πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει στάση εάν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.
«Να εφαρμόσουμε αυτά που ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε μόνος του; Ουσιαστικά να έρθουμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική λανθασμένη;» είναι το ερώτημα που θέτουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.
«Οι εκλογές είναι μονόδρομος»
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, κυριαρχεί η εκτίμηση, ότι εάν η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον αδυναμία να ασκήσει τα καθήκοντά της τότε θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία και να προχωρήσει αμέσως στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε περιδίνηση και αναζητεί σωτηρία» είναι η βασική διαπίστωση στο επιτελείο του κ. Σαµαρά, όπου και κυριαρχεί η εκτίµηση ότι οι πρόωρες εκλογές είναι προ των πυλών και υποστηρίζουν πως με «αυτή την εξέλιξη θα εκτονωθεί κάπως η λαϊκή οργή που γιγαντώνεται έναντι µιας κυβέρνησης που είναι σε αποδροµή».
Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι πρέπει να σταµατήσουν οι πιέσεις για συγκυβέρνηση και πιστεύει ότι δεν πρέπει «να καεί πολιτικά και η ΝΔ», από τη στιγµή που «κάηκε το ΠΑΣΟΚ», γιατί µετά νοµοτελειακά υπάρχει ο διάλογος µε την... πλατεία. «Τι θέλουν, να κάνουν διάλογο µε τους διαδηλωτές;» λένε κορυφαία στελέχη.
«Ξεκίνησε η διαδοχή στο ΠαΣοΚ»
Παράλληλα στην ηγετική ομάδα, θεωρούν ότι το άρθρο των τριών υπουργών σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε φάση αποδρομής και έχει ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα.
«Και το μανιφέστο των τριών και η συνέντευξη Παπανδρέου δείχνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής τους και την αδυναμία τους να λύσουν, όχι μόνο τα προβλήματα της χώρας, αλλά και τα εσωκομματικά τους ζητήματα» είναι η άποψη (Ρ/Σ Βήμα 99.5) του εκπροσώπου της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκη που συμπληρώνει: «έχει ξεκινήσει μια μάχη διαδοχής, προσπαθούν να μεταθέσουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες και να πάρουν θέση για την επόμενη ημέρα».
Την ίδια στιγμή ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, δίνοντας και το κλίμα που επικρατεί στην ηγετική ομάδα, υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται μια άλλη εκδοχή του «Συμβουλίου του Στέμματος» για την κυοφορία νοθευμένων λύσεων χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση.
«Η χώρα βρίσκεται σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζεται σταθερή πυξίδα και ξεκάθαρη κατεύθυνση. Γι' αυτό και επιμένουμε ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα, η μόνη λύση είναι οι εκλογές» είπε (Ρ/Σ 9) και συμπλήρωσε: «Καθαρή εντολή, νωπή λαϊκή εντολή σε μια νέα κυβέρνηση για να επαναδιαπραγματευτεί μια άλλη πολιτική με τους εταίρους μας».
Σενάρια και κινήσεις
Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο παρατηρούνται αρκετές συζητήσεις για την επόμενη εβδομάδα, ειδικά μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου. Μετά από αυτήν, πολλοί θεωρούν, ότι θα επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις και οι οριζόντιες διεργασίες.
Σύμφωνα με το σενάριο που συζητούν ορισμένοι κεντρικοί βουλευτές της ΝΔ ενδέχεται τηνεπόμενη εβδομάδα ο κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε κινήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου δεν πιστεύουν ότι από τη συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Παπανδρέου θα προκύψει κάτι ουσιαστικό.
Με βάση το προαναφερόμενο σενάριο, ο κ. Παπανδρέου θα δεχθεί να είναι άλλος πρωθυπουργός (το πιθανότερο τεχνοκράτης κοινής αποδοχής), αλλά οι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα αρνηθεί γιατί μια συμμετοχή του σε τέτοιας μορφής κυβερνητικό σχήμα θα σημάνει την πλήρη αποδυνάμωση της στρατηγικής του.
Όμως αυτή την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ενδέχεται, με βάση ενδείξεις από το «γαλάζιο» παρασκήνιο, να στηρίξουν η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρίαΝτόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης αλλά και τρεις με τέσσερις βουλευτές της ΝΔ.
Οι προτάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη
Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ότι «το μεγαλύτερο κούρεμα είναι ωφέλιμο για τη χώρα μας είναι ωφέλιμο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις»: α) να μην οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός, δηλ. σε χρεοκοπία, β) να εξασφαλίσει στήριξη για το τραπεζικό σύστημα και στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και γ) να υπάρξει στοιχειώδης χρηματοδότηση έως ότου η χώρα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη διαγραφή του προέδρου του ΣΑΤΑ κ. Θ. Λυμπερόπουλου από τη ΝΔ ως μια πολύ τολμηρή κίνηση που αντίστοιχη δεν έχει κάνει το ΠαΣοΚ. Παράλληλα πρότεινε να θεσπιστεί ένα ασυμβίβαστο για τους εκπροσώπους οργανωμένων συντεχνιών έτσι ώστε να μην επιτρέπεται να κατέχουν ταυτόχρονα και κομματική θέση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η άποψή του, για τη δημιουργία ενός διακομματικού μετώπου των αστικών κομμάτων απέναντι στις πρακτικές των «οργανωμένων συντεχνιών».