|

Ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων για την Ευρώπη



Έκτη διαδοχική ημέρα κερδών γνώρισε η Ευρώπη, στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το Δεκέμβριο, εν μέσω πεποιθήσεων πως η οικονομία είναι αρκετά δυνατή ώστε να ξεπεράσει την πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας. Οι επενδυτές παράλληλα έδειξαν να διαχωρίζουν τη θέση τους από την S&P και τις συνεχείς υποβαθμίσεις.

«Οι έως ένα βαθμό αναμενόμενες υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη γενικότερη εικόνα των χθεσινών συνεδριάσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ», σημειίωσε ο James Hughes της Alpari UK. «Πάντοτε πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ βλέπουμε μία σχετική ηρεμία καθώς οι επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν κατάλληλα για την αναπόφευκτη μεταβλητότητα που σημειώνεται την Παρασκευή το απόγευμα».

Στη Μ. Βρετανία, ανέκαμψε τον Ιανουάριο η δραστηριότητα στη μεγαλύτερη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, τον κλάδο των υπηρεσιών, αντισταθμίζοντας τις μεγάλες απώλειες του Δεκεμβρίου λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο 1,3% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο και 2,2% από τον Ιανουάριο του 2010, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS).

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,7% στις 278,55 μονάδες, ενώ ο Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,63%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε κέρδη 0,88%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,27%. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,77%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 έκλεισε στο +0,92%.

Οριακές απώλειες 0,03% σημείωσε ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 1,01% ενισχύθηκε ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI κινήθηκε ανοδικά κατά 0,68% και στην Πορτογαλία ο PSI κατέγραψε άνοδο 0,61%.

Θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,33% και τον Micex στο +1,54%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,26%.

Στα υπόλοιπα μάκρο, επιβράδυνε ελαφρώς τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία αν και παραμένει από τους υψηλότερους στη ζώνη του ευρώ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας INE.

Στις αρχικές εκτιμήσεις της για τον μήνα η INE ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 3,3% σε ετήσια βάση το Μάρτιο έπειτα από άνοδο 3,4% το Φεβρουάριο. Οι τελικές εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν στις 12 Απριλίου.

Στην Πορτογαλία, τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη αυτού αλλά και του επόμενου έτους μείωσε η Τράπεζα της Πορτογαλίας, ενώ επεσήμανε πως απαιτούνται σημαντικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων μείωσης του χρέους της κυβέρνησης.

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 1,4% φέτος, περισσότερο από το 1,3% που είχε προβλέψει στην προηγούμενη έκθεση. Επιπλέον, μείωσε τις προβλέψεις τη για την ανάπτυξη του 2012 σε 0,3% από 0,6% προηγουμένως, κυρίως λόγω των επιδράσεων των μέτρων της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του ελλείμματος.

Posted by Blogger on 9:10 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response