|

Fitch: Νέες πιέσεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας


Η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση μελλοντικών κρίσεων χρέους από τα μέσα του 2013 "δημιουργεί καθοδικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμο με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα", αναφέρει η Fitch Ratings, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Fitch διατηρεί αξιολόγηση BB+ για την Ελλάδα με αρνητικό outlook.

Την ίδια στιγμή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι η Πορτογαλία χρειάζεται οικονομική στήριξη και ένα "έγκαιρο και αξιόπιστο" οικονομικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή υποβάθμιση.

Η Fitch έχει θέσει την αξιολόγηση A- της Πορτογαλίας σε επιτήρηση με πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Fitch: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Η συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου έχει ενισχύσει την πολιτική αντίδραση στην ευρωπαϊκή κρίση του κρατικού χρέους, εκτιμά η Fitch Ratings σε σχόλιο για τις επιπτώσεις στην αξιολόγηση από τη Σύνοδο Κορυφής και τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού.

Σημειώνει ωστόσο ότι η αναβολή μέχρι τον Ιούνιο της απόφασης για το πώς θα αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από τα 255 δισ. ευρώ σε 440 δισ. ευρώ είναι "απογοητευτική".

Η υιοθέτηση του "Συμφώνου για το Ευρώ +" και η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης -εφόσον εφαρμοστούν- ενισχύουν το πλαίσιο πολιτικής για τη ζώνη του ευρώ και μειώνουν τον κίνδυνο να προκύψουν στο μέλλον σοβαρές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες, προσθέτει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. είναι απίθανο να βελτιώσει ουσιαστικά τις βραχυπρόθεσμες συνθήκες χρηματοδότησης για τα κράτη μέλη της περιφέρειας της ζώνης, αναφέρει.

Αν και η Σύνοδος αντιπροσωπεύει ένα βήμα προόδου στην πολιτική απάντηση στη σημερινή κρίση, μόνο ο συνδυασμός της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και της δημοσιονομικής προσαρμογής θα συμβάλει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης προς τα κράτη μέλη της περιφέρειας, εκτιμά η Fitch.

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα διαδεχθεί σε μόνιμη βάση τον EFSF από τον Ιούλιο του 2013 ως προτιμησιακός πιστωτής και με δανειοδοτική ικανότητα 500 δισ. ευρώ αναμένεται να μειώσει τους κινδύνους στην πιστοληπτική ικανότητα των κρατών που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ΄κρίσεις ρευστότητας΄ και θα προσφέρει στα κράτη μέλη τον απαιτούμενο χρόνο για να αντιμετωπίσουν μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες προκειμένου να επανακτήσουν πρόσβαση σε προσιτή χρηματοδότηση από τις αγορές.

Επιπλέον, η αναγνώριση ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα στα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ δεν είναι ΄συλλογικά εγγυημένες΄ θα βοηθήσει να διασφαλιστεί καταλληλότερη τιμολόγηση του κινδύνου και μεγαλύτερη πειθαρχία από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται τέλος ότι αν και οι λεπτομέρειες για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) που θα εισαχθούν στα νέα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης από τον Ιούλιο του 2013 δεν αναμένεται να γίνουν γνωστές μέχρι το τέλος του έτους, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι ρήτρες ενισχύουν ουσιαστικά τον κίνδυνο της αθέτησης.

Ο οίκος σημειώνει ωστόσο ότι ενώ ο ESM -που περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τις ρήτρες συλλογικής δράσης- παρέχει τη βάση για την αποτελεσματική επίλυση μελλοντικών κρίσεων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο αυξάνει δυνητικά τον κίνδυνο αθέτησης που προκύπτει από την τρέχουσα κρίση καθώς καθιστά πιο δύσκολο, αντί για εύκολο, για τις χώρες που βρίσκονται ήδη υπό πίεση να εξασφαλίσουν προσιτή μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από την αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο η Fitch εκτιμά ότι η Σύνοδος δεν ενίσχυσε τις προοπτικές για τις χώρες της περιφέρειας να εξασφαλίσουν προσιτή χρηματοδότηση από τις αγορές.

Η Fitch επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής δεν αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για τον καθορισμό του πιστωτικού προφίλ και της αξιολόγησης των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ.

Η άποψη της Fitch θα συνεχίσει να βασίζεται κυρίως στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών υπό το πρίσμα των μεσοπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών, αναφέρει ο οίκος.

Posted by Blogger on 9:07 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response