|

Π.Σακελλάρης: Η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία


Τη διαβεβαίωση ότι Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξακολουθήσει να προσφέρει σημαντική στήριξη στην χώρα μας, προκειμένου να συμβάλει στη βιώσιμη αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης, μιλώντας στο τραπεζικό φόρουμ που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Την τελευταία τριετία σημειώθηκε ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στις υπογραφές δανείων προς την Ελλάδα, ανέφερε ο κ.Σακελλάρης. Το 2010 το συνολικό ύψος των νέων δανείων έφθασε στα 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 755 εκατ. ευρώ το 2007.

Μιλώντας γενικότερα για την οικονομική κατάσταση της χώρα μας ο κ.Σακελλάρης ανέφερε ότι για δεκαετίες η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα βασίζεται στη ζήτηση, με την προσφορά να αγκομαχεί να την προφτάσει. «Όσο βρίσκαμε εσωτερικούς δανειστές, μπορούσαμε να συνεχίζουμε με αυτό το μοντέλο. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει πια.

Είναι σαφές ότι για πολλά ακόμη χρόνια δεν θα υπάρχουν περιθώρια για εφαρμογή μακροοικονομικής πολιτικής τόνωσης της ζήτησης, π.χ. μέσω δημοσιονομικών μέτρων. Αντίθετα, η χώρα αντιμετωπίζει δεσμευτικούς περιορισμούς στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, και πρέπει κάθε χρόνο να παράγει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα για να επιτύχει τη σταθεροποίηση και, στη συνέχεια, τη μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους της. Η νομισματική πολιτική δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί ειδικά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, και θα στηρίξει την οικονομία μόνον στο μέτρο που αυτό είναι πρόσφορο για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ επισήμανε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πρέπει να προέλθει από την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας. «Πρωταρχική ανάγκη για να επιστρέψει η ανάπτυξη, συνθήκη εκ των ουκ άνευ, είναι η δημοσιονομική σταθεροποίηση. Χωρίς αυτήν, ο εγχώριος τραπεζικός τομέας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, ενώ ο ξένος τραπεζικός τομέας, και γενικά οι πηγές χρηματοδότησης παραγωγικών επενδύσεων, θα συνεχίσουν να αποφεύγουν την Ελλάδα».

«Παράλληλη συνθήκη για την ανάπτυξη της προσφοράς είναι η τόνωση της κερδοφορίας των επενδύσεων. Μόνο έτσι θα γίνουν επενδύσεις που θα ανεβάσουν την απασχόληση και το εισόδημα. Με άλλα λόγια, πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Η Ελλάδα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στον τομέα της παραγωγικότητας», τόνισε ο κ.Σακελλάρης, κλείνοντας την ομιλία του στο τραπεζικό φόρουμ της ΕΕΔΕ.

Posted by Blogger on 11:09 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response