|

Νέος κύκλος «stress tests» για 31 τράπεζες των ΗΠΑ

NEA «τεστ κόπωσης» στις 31 κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ –οι οποίες διαθέτουν αξία κεφαλαιοποίησης τουλάχιστον 50 δισ. δολαρίων– ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει η Fed, προκειμένου να ελέγξει κατά κύριο λόγο τα χαρτοφυλάκια δανείων που διαθέτουν και το κατά πόσο μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ενδεχόμενο μιας «βαθιάς» ύφεσης στο μέλλον –τόσο για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Εξ αυτών των τραπεζών έξι –πρόκειται για τις Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo– θα εξετασθούν και για το κατά πόσο μπορούν να «αντέξουν» περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με δεδομένη την υψηλή έκθεσή τους στις αγορές χρέους σχεδόν του συνόλου των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fed, η εξέταση θα βασιστεί στην πορεία τόσο του πληθωρισμού όσο και των επιτοκίων, ενώ οι τράπεζες θα τεθούν υπό το εξαιρετικά δυσμενές σενάριο, η οικονομία των ΗΠΑ να συρρικνωθεί κατά 8% και η ανεργία στη χώρα να φθάσει στο επίπεδο του 13%.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν τα αποτελέσματα του τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν έως τις 9 Ιανουαρίου 2012, ενώ η Fed θα ενημερώσει τις τράπεζες για το πώς «τα πήγαν» έως τις 15 Μαρτίου 2012, ενώ δεν διευκρινίστηκε εάν τα αποτελέσματα θα δοθούν και στη δημοσιότητα.
Στόχος της Fed είναι να εξετάσει κατά πόσο οι συγκεκριμένες τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αντέξουν αύξηση των μερισμάτων ή εφαρμογή προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών ή εάν τελικώς έχουν άμεση ανάγκη να προχωρήσουν σε αύξηση των κεφαλαίων τους.

Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ασκήσει πιέσεις στη Fed προκειμένου να τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μερισμάτων αλλά η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί «σκληρή» στάση, τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει να αποδειχθεί ότι το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να αντέξει τους νέους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ και κατόπιν να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση. Η Fed ήδη έχει απορρίψει το αίτημα της Bank of America να προχωρήσει σε αύξηση του μερίσματός της στο β'Α εξάμηνο του 2011, υπογραμμίζοντας ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων της συγκεκριμένης τράπεζας δεν είναι «ιδιαίτερα ισχυρό» και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον.

Posted by Blogger on 10:34 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response