|

WSJ: Δύο επιλογές για το ελληνικό χρέος στην γαλλική πρόταση


Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την γαλλική πρόταση περί μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν, ενώ την ίδια στιγμή οι γερμανικές τράπεζες ζητούν εγγυήσεις ότι η πρόταση δεν θα χαρακτηριστεί πιστωτικό επεισόδιο από τους οίκους αξιολόγησης.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει 64 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και η προσπάθεια που γίνεται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να αναλάβουν ένα μέρος του βάρους στο νέο πακέτο για την ελληνική οικονομία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επιθυμούσαν το γενικό πλαίσιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να είναι έτοιμο μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις 3 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Η βασική πρόταση στο γαλλικό σχέδιο είναι για τους κατόχους των ομολόγων που λήγουν να συμφωνήσουν να επανεπενδύσουν το 50% των εσόδων από τα δάνεια που λήγουν σε 30ετή ελληνικά ομόλογα με βασικό επιτόκιο 5,5% το οποίο θα αυξάνεται αν η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, σύμφωνα με πηγή με γνώση της πρότασης. Το "ταβάνι" για το επιτόκιο θα είναι στο 8%.

Ένα επιπλέον 20% των εσόδων από το χρέος που ωριμάζει να επενδύεται σε κορυφαίας ποιότητας ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero-coupon), τα οποία δεν πληρώνουν ετήσιο επιτόκιο αλλά αυξάνεται η αξία τους σε ετήσια βάση.

Η επένδυση ουσιαστικά θα εγγυάται την αποπληρωμή του κεφαλαίου μετά από 30 χρόνια.

Σε ένα εναλλακτικό σενάριο που περιγράφεται στην πρόταση οι πιστωτές θα επανεπενδύουν το 90% των ομολόγων που λήγουν με αντάλλαγμα νέα πενταετή ομόλογα με επιτόκιο 5,5%.

Σημειώνεται ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την επιλογή με τα 30ετή ομόλογα. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν μικρότερη έκθεση από τις γαλλικές και δεν επιθυμούν να συνδέσουν τις επενδύσεις τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Posted by Blogger on 10:28 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response