Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νέα μέτρα ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ απαιτεί για φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη χώρα μας, σύμφωνα με έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι εντός των προβλέψεων με το ΑΕΠ να μειώνεται το 2010 κατά 4,5%, να καταγράφεται χαμηλός πληθωρισμός και το εργασιακό κόστος να υποχωρεί, τονίζει στην έκθεση του ΔΝΤ με βάση την οποία το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε την εκταμίευση της τέταρτης δόσης ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων ευρω προς την Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε εξοικονόμηση κατά 5,75% μειώνοντας το έλειμμα σε 9,5% του ΑΕΠ, αναφέρει η έκθεση που σημειώνει ότι στον τραπεζικό τομέα συνεχίσθηκε με μέτριους ρυθμούς η εκροή κεφαλαίων, ενώ άρχισαν να περιορίζονται οι πιστώσεις.
Πάντως, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διατηρήθηκε με την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Η έκθεση αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του τραπεζικού χώρου, αλλά προχωρούν μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς.
Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας
Τονίζεται, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει έως τον Μάιο -όταν και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα- τα κύρια σημεία της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί για την επιτυχή προώθηση του προγράμματος σταθεροποίησης.
Επίσης, εξετάσθηκαν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά θεσμικού χαρακτήρα δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης ακινήτων και γης (real estate).
Η έκθεση προβλέπει ακόμα μια σειρά μέτρα, το αμέσως προσεχές διάστημα, μεταξύ των οποίων είναι η αναδιοργάνωση των δημόσιων επιχειρήσεων, με αναθεώρηση των τιμολογίων και κατάργηση των ανενεργών δημόσιων φορέων και συγχωνεύσεις μέχρι το 2012.
Μέχρι το τέλος του φετινού Ιουνίου, προβλέπεται απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης για εταιρείες, μείωση συντελεστών απόσβεσης και κατάργηση εξαιρέσεων και εξορθολογισμό της φορολόγησης κεφαλαίου.
Προβλέπεται επίσης περιορισμός των προαγωγών στο Δημόσιο, 8ωρο και μείωση υπερωριών.
Για τον προϋπολογισμό του 2012, προβλέπεται μείωση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας προς όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.