|

Τί λένε οι τραπεζίτες για την υποβάθμιση από Moody΄s


Αδικαιολόγητη, με άρωμα κερδοσκοπίας και άκαιρη χαρακτηρίζουν την χθεσινή υποβάθμιση της χώρας από την Moody’s, οι Έλληνες τραπεζίτες, καθώς όπως λένε «έσπευσε να μας υποβαθμίσει χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου».

Οι ίδιοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αφού όπως λένε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αποδέχεται κανονικά τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ανεξάρτητα από την αξιολόγηση τους.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους τραπεζικούς τίτλους των καλυμμένων ομολογιών, ακόμα και αν προχωρήσουν και οι Fitch και S&P σε υποβάθμιση, υπάρχει η ασφάλεια του νέου πακέτου εγγυήσεων των 30 δισ. ευρώ, που τους προσφέρει το απαραίτητο «μαξιλάρι» για να μην στερηθούν τη ρευστότητα που τους παρέχεται από την ΕΚΤ. Ωστόσο η πρόσβαση στις αγορές καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη.

Αν και θεωρούν ότι οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την υποβάθμιση της Moody’s, οι Έλληνες τραπεζίτες κάνουν λόγο και για πολιτικό «παιχνίδι». Όπως λένε η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την εικόνα της κυβέρνησης, καθώς θα μπορούσε να είναι περισσότερο αποτελεσματική και γρήγορη στις μεταρρυθμίσεις της, ενώ αναφέρονται και στην πτώση των εσόδων. Παράλληλα, θεωρούν πως δημιουργείται άσχημη εντύπωση στις αγορές από τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και μελών της κυβέρνησης για αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

«Αναμφίβολα οι διεθνείς οίκοι έχουν τις δικές τους στρατηγικές που δεν είναι «συμβατές» με τα όσα λέμε εμείς» σημειώνουν Έλληνες τραπεζίτες και υπογραμμίζουν πως η οικονομία της χώρας συνεχίζει να συρρικνώνεται και τα μεγέθη της είναι αρνητικά.

Ας σημειωθεί ότι χθες ΕΚΤ και Κομισιόν κατέστησαν σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανεξάρτητα από την βαθμολόγηση των τριών διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Μάλιστα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμέλια Τόρες δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «έχουμε τις δικές μας αξιολογήσεις τις οποίες γνωρίζετε και τις οποίες δημοσιοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα» υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης και σημείωσε: «αυτή η θέση δεν αλλάζει είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για τη Moody΄s».


Έφη Καραγεώργου
Πηγή:www.capital.gr

Posted by Blogger on 10:47 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response