|

Reuters: Κέρδη 328,7 εκατ. αναμένονται για Εθνική το 2010


H Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει μείωση 64% των καθαρών κερδών της για τη χρήση 2010, σε ετήσια βάση, εξαιτίας της αύξησης των προβλέψεων και της αδυναμίας στις χορηγήσεις καθώς βαθαίνει η ύφεση στην οικονομία.


Σύμφωνα με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων εννέα αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, η Εθνική αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 328,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 923 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Το εύρος των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκε μεταξύ 289,5 και 377 εκατ. ευρώ. Η ένταση της ύφεσης, με την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας να εκτιμάται στο 3% φέτος από 4,5% το 2010, επηρεάζει αρνητικά την ζήτηση για δάνεια και οδηγεί τις εγχώριες τράπεζες σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες. Είδαν επίσης τις καταθέσεις τους να υποχωρούν.

Η κυβέρνηση έχει προτρέψει τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις για να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην κρίση και να μπορέσουν να επανέλθουν στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για την χρηματοδότησή τους. Η Εθνική υπέβαλε τον Φεβρουάριο πρόταση συγχώνευσης στην Alpha Bank, η οποία, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Εθνική αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των προβλέψεων της κατά 28%, σε ετήσια βάση, για το 2010 στα 1,35 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα τόκων της Εθνικής, με παρουσία στις αγορές της Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Αλβανίας, Κύπρου και Ουκρανίας, αναμένονται αυξημένα κατά 4,3% για το σύνολο του 2010 στα 4,13 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος της Εθνικής ολοκλήρωσε πρόσφατα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμά να αντλήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από την πώληση ποσοστού 20% στην Finansbank. Η μετοχή της τράπεζας ενισχύεται 13% από τις αρχές του έτους, συμβαδίζοντας με τα κέρδη του γενικού δείκτη.

Η Εθνική διαπραγματεύεται 14,2 φορές περίπου τα εκτιμώμενα για το 2010 κέρδη, έναντι μέσου πολλαπλασιαστή κερδών 14,8 των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της.


Προβλέψεις παρείχαν οι Cheuvreux, Euroxx Χρηματιστηριακή, Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, HSBC, Πειραιώς Χρηματιστηριακή, Alpha Finance, Eurobank EFG Equities, Proton Bank και UniCredit.

Posted by Blogger on 11:10 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response