|

Πορτογαλία: Υποβάθμιση δύο βαθμίδων και από S&P


Μετά την Fitch, ακολουθεί ο οίκος Standard & Poor΄s με υποβάθμιση δύο βαθμίδων της αξιολόγησης της Πορτογαλίας, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας, Jose Socrates υπέβαλε την παραίτησή του, συνέπεια της καταψήφισης του σχεδίου λιτότητας από το Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, σε "BBB" από "Α-", προειδοποιώντας για περαιτέρω υποβάθμιση. Ο οίκος επεσήμανε πως η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αυξήσει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης της χώρας.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Πορτογαλίας κατά μία ακόμη μονάδα -που θα οδηγούσε την αξιολόγησή της ένα βήμα πριν το junk- μετά την ανακοίνωση των λεπτομερειών του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. Ειδικότερα, η S&P είναι πιθανό να στερήσει άλλη μία βαθμίδα από την αξιολόγηση της χώρας, σε περίπτωση που οι όροι ενδεχόμενου δανείου από το μηχανισμό άφηναν έκθετους τους ομολογιούχους της Πορτογαλίας στην πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους ή παύσης πληρωμών.

Μια νέα υποβάθμιση θα μπορούσε να έρθει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει το Dow Jones Newswires.

Υποβάθμιση Πορτογαλίας από Fitch

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε “A-” από “A+” και της βραχυπρόθεσμης σε “F2” από “F1” προχώρησε η Fitch Ratings, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.


Επίσης, ο οίκος τοποθέτησε τις αξιολογήσεις σε Rating Watch Negative (RWN) επιβεβαιώνοντας παράλληλα το Country Ceiling σε “AAA”.

“Η υποβάθμιση αντανακλά τους αυξημένους κινδύνους για την εφαρμογή της πολιτικής και τη δημοσιονομική χρηματοδότηση έπειτα από την αποτυχία του κοινοβουλίου να περάσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και την παραίτηση του πρωθυπουργού στις 23 Μαρτίου,” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.

Η Fitch στις 23 Δεκεμβρίου, όταν είχε υποβαθμίσει την Portugal σε “A+” με αρνητικό outlook, είχε ανακοινώσει πως είναι απαραίτητα επιπλέον μέτρα για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα (4,6% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με τον οίκο, η αποτυχία στην έγκριση των μέτρων και η πολιτική αβεβαιότητα έχουν μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων της χώρας. Γι’ αυτό θεωρεί αυξημένη την πιθανότητα η χώρα να χρειαστεί στήριξη βραχυπρόθεσμα δεδομένης της μειωμένης ικανότητας της χώρας να δανειστεί με προσιτό επιτόκιο από τις αγορές.

Η τοποθέτηση των αξιολογήσεων σε RWN σημαίνει πως η πιθανότητα νέας υποβάθμισης σε τρεις έως έξι μήνες είναι αυξημένη. Επιπλέον, λόγω της απουσίας ενός προγράμματος στήριξης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. η νέα υποβάθμιση θα είναι το πιθανότερο μεγαλύτερη της μίας βαθμίδας.

Επίσης, το αποτέλεσμα της τοποθέτησης των αξιολογήσεων σε RWN θα εξαρτηθεί και από την εκτίμηση του οίκου για το outlook της οικονομίας και του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους μίας ενδεχόμενης ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος.

Posted by Blogger on 10:21 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response