|

Εξετάσθηκε ακόμη και το κλείσιμο της TBank αλλά απορρίφθηκε



Ακόμη και η λύση του κλεισίματος της TBank εξέτασαν οι εμπλεκόμενοι αλλά η λύση απορρίφθηκε ως μη λειτουργική ενώ θα προκαλούσε και πλείστες παρενέργειες σε μια ευαίσθητη περίοδο για την οικονομία και τις τράπεζες.
Το ΤΤ ως βασικός μέτοχος της TBank επιδίωξε να πωλήσει την τράπεζα αλλά επί της ουσίας δεν προέκυψε ενδιαφέρον.

Ζήτησε να την εντάξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά υπήρξαν αντιδράσεις.
Πρακτικά δύο είναι οι λύσεις για την TBank ή το ΤΤ την εντάσσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή την απορροφά.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αξιολόγησε όλα τα δεδομένα και ως βασικός μέτοχος και ορθά αναζητά τις βέλτιστες λύσεις.
Η Τbank χρειάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου από 100 έως 150 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ είχε τις εξής επιλογές 1)Να πωλήσει την Τbank, 2)να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 3)να την απορροφήσει και 4) να την εντάξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η πώληση της Τbank έλαβε το πράσινο φως από την Τρόικα αλλά η προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία, το αρχικό ενδιαφέρον ατόνησε πολύ γρήγορα.
Η Τρόικα έχει θέσει ενστάσεις καθώς δεν επιθυμεί το ΤΤ να απορροφήσει την TBank.
Ταυτόχρονα ακόμη και στην αύξηση κεφαλαίου που ζητάει με επιμονή η ΤτΕ ανακύπτουν θέματα.
Η Τρόικα υποστηρίζει ότι η αύξηση δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά κεφαλαιακής ενίσχυσης από το ΤΤ που υπάγεται στο δημόσιο σε μια ιδιωτική τράπεζα.
Από την άλλη και το ΤΤ κατανοεί ότι αν προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έστω και μικρή θα την καλύψει πλήρως και τότε θα ξεπεράσει το 33% άρα εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα δημόσιας πρότασης.
Οι εναλλακτικές λύσεις για ομολογιακές εκδόσεις προσκρούουν στο γεγονός η TBank έχει ήδη πραγματοποιήσει και τείνει να εξαντλήσει τα όρια της.
Πρόσφατα είχε τονιστεί ότι οι πραγματικές ανάγκες της TBank είναι 150 εκατ σε κεφάλαιο.
Βασικός μέτοχος είναι το ΤΤ με ποσοστό 32,9% το οποίο απέκτησε το ποσοστό αυτό μέσω αύξησης κεφαλαίου. Χρειάζεται νέο κεφάλαιο και το ζητούμενο είναι ποιος θα καλύψει την αύξηση;
Το 24% της τράπεζας ελέγχεται από τον εκκαθαριστή των ασφαλιστικών εταιριών Aspis Πρόνοια και Commercial Value τον κ Βλαχογιάννη.
Ο εκκαθαριστής προφανώς και δεν θα συμμετάσχει σε μια αύξηση κεφαλαίου άρα το 24% του μετοχικού κεφαλαίου είναι στον αέρα.
Η Eurobank ελέγχει το 3,8% αλλά δεν είναι σαφές αν το διατηρεί ή το έχει πωλήσει…
Η Alpha trust επίσης διατηρεί ποσοστό η UBS κοντά στο 0,8% ο Δημοσθένης Βαρδινογιάννης 1,2% και οι μικρομέτοχοι 32,7%.
Η TBank χρειάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και η ΤτΕ σε επιστολή που έχει στείλει αυτό επισημαίνει προχωρήστε άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου.
Το ζήτημα λοιπόν είναι πολυσύνθετο και προφανώς πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο άμεσα καθώς δεν αξίζει τόσοι εργαζόμενοι στην TBank να βρίσκονται σε αγωνία και σε ομηρία…

Posted by Blogger on 10:58 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response