Επιμήκυνση πριν το 2012 βλέπουν οι τραπεζίτες
Επιμήκυνση του χρέους εντός του έτους, περιμένουν οι τραπεζίτες μετά την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου στρατηγικής της κυβέρνησης για την περίοδο 2012 – 2015, αποκλείοντας ωστόσο την επιβολή haircut.
Με εμφανή την αντίδραση των αγορών στις κυβερνητικές ανακοινώσεις που δεν ικανοποίησαν, τραπεζίτες αλλά και επιχειρηματίες θεωρούν ότι ανοίγει το κεφάλαιο εκλογών που θα κρίνει και τις εξελίξεις στην Οικονομία. Κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος βλέπει αναπόφευκτες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό προκειμένου η υλοποίηση των μέτρων εξόδου από την κρίση να έχουν λάβει την έγκριση των πολιτών, δηλώνει ότι παρά τον αρνητικό αντίκτυπο των κυβερνητικών δηλώσεων της προηγούμενης Παρασκευής στις αγορές «δεν βρισκόμαστε στο σημείο χωρίς επιστροφή». Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα «πολύ πολύ δύσκολο 2011», εκτιμά ως δεδομένη την επιμήκυνση του χρέους, με υψηλότερο ωστόσο επιτόκιο, πριν από το 2012 και αποκλείει την περίπτωση επιβολής haircut. «Δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής haircut γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα υφίστατο ως χώρα. Και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί κανείς. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι συμφωνία με τους εταίρους μας για επιμήκυνση του χρέους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κορυφαίος τραπεζίτης.
Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν το γεγονός η κρίση χρέους της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί συνολικά με την κρίση Ιρλανδίας και Πορτογαλίας από την Ε.Ε. με αποφάσεις που θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, κατά την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής. Όπως εκτιμούν, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για το πλήρες πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας θα ανακοινωθούν και αποφάσεις για «τριπλή» αναδιάρθρωση του χρέους σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, προκειμένου να αποφευχθεί εξάπλωση της κρίσης στην Ισπανία.
Εν τω μεταξύ, οι συνεχείς συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με αποκορύφωμα την περασμένη Παρασκευή οπότε ανακοινώθηκαν και τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου εθνικού σχεδίου, έχουν εξακοντίσει το spread δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στο ιστορικό ρεκόρ των 1.015 μονάδων και την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 14%. Την ίδια στιγμή, πάνω από το 18% εκτινάχθηκε η απόδοση των ομολόγων με λήξη το 2012. Το σκηνικό αυτό καθιστά ιδιαίτερη δύσκολη την αυριανή (Μ. Τρίτη) δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές.