|

«Δεν θέλουν πτώχευση της Ελλάδας» ΔΝΤ και Ε.Ε.


Το ΔΝΤ και η ΕΕ θέλουν να αποτρέψουν πτώχευση της Ελλάδας, γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, (FAZ) για την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Επισήμως δεν αποτελούσε αντικείμενο των διαβουλεύσεων των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G-20, αλλά «στους διαδρόμους η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν ένα μεγάλο θέμα. Οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των εταίρων της G-20», γράφει η FAZ.

Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται σχέδια για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. «Αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία βάση», είπε ο κ. Σόιμπλε, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο στο Γερμανικό υπ.Οικονομικών εξετάζεται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών με ομόλογα εγγυημένα από την Ευρωζώνη, (μοντέλο «Μπρέιντι»).

Η «FAZ» σημειώνει ότι «η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας διαπλέκεται και με τις προσπάθειες για την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «το ΔΝΤ μένει να πάρει την απόφαση και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ηγετών της ΕΕ που αποφάσισαν το Μάρτιο να επιμηκύνουν την αποπληρωμή των δανείων του μεριδίου τους στο πακέτο διάσωσης και να μειώσουν το επιτόκιο. Το ΔΝΤ είχε δηλώσει πρόθυμο για το βήμα αυτό μετά από αίτημα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο. Το σημερινό βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία «συμφωνία επιμήκυνσης πίστωσης» (Extended Fund Facility, EFF), όπως πήρε ήδη η Ιρλανδία την προηγούμενη χρονιά».

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε (FDP) επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) στις αποφάσεις του μελλοντικού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. Σύμφωνα με τη FAZ, ο κ. Μπρίντερλε θέλει η «Μπούντεσμπανκ» να ορίσει το ένα από τα δύο μέλη της Γερμανίας στο Συμβούλιο Διευθυντών του ESM. Ο κ. Μπρίντερλε εκτιμά ότι με την παρουσία της Μπούντεσμπανκ στο Συμβούλιο θα υπάρχει ένας «αποτελεσματικός μηχανισμός ασφάλειας κατά μίας εσπευσμένης ενεργοποίησης του μηχανισμού».

Posted by Blogger on 11:06 π.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response