|

Ελλειμμα και έσοδα οι πονοκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών


Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 αλλά και από την υστέρηση των εσόδων του τρέχοντος προϋπολογισμού, αποτελούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του οικονομικού επιτελείου, όπως αυτός εκδηλώθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υψηλού κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία η συνολική υστέρηση των δημοσίων εσόδων ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους παρατηρείται μείωση της τάξης του 10% σε σχέση με τους μηνιαίους στόχους του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις ανέρχονται σε περίπου 11,2 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τον στόχο του οικονομικού επιτελείου στο πρώτο τρίμηνο τα έσοδα θα έπρεπε να ανέρχονται στο ποσό των 12,5 δισ. ευρώ.
Κατόπιν αυτών το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να παρουσιάσει στην τρόικα μέτρα διορθωτικού χαρακτήρα, που στην ουσία θα αναθεωρούν τον προϋπολογισμό του 2011, παράλληλα με το σχέδιο για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2012-2015.

Πρόκειται για μέτρα άνω των 4,2 δισ. ευρώ, αν λάβει κάποιος υπόψη ότι στην παραπάνω υστέρηση του 1,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προστεθούν το 1,2 δισ. ευρώ συνεπεία της επί τα χείρω αναθεώρησης του περυσινού ελλείμματος και το λεγόμενο μαξιλάρι ασφαλείας που είχε απαιτήσει η τρόικα στην προηγούμενη επίσκεψή της, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Τα άμεσα μέτρα θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις πρόσθετες παρεμβάσεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, ύψους 22 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ και απορρέουν από την υποχρέωση που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διαμηνύσει ότι τα 2/3 της προσαρμογής αυτής θα προέλθουν από τις δαπάνες και το υπόλοιπο 1/3 από τα έσοδα.

Αυτό σημαίνει νέο συμμάζεμα του κράτους κατά 12 δισ. ευρώ (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μισθούς, συντάξεις επιδόματα, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων κ.λπ.) και εισπρακτικές ρυθμίσεις ύψους 6 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αναδιάρθρωση των μεγάλων ή ζημιογόνων επιχειρήσεων, το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων, η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, η περαιτέρω μείωση των στρατιωτικών δαπανών αλλά και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που έπεσαν στο τραπέζι κατά τη χθεσινή σύσκεψη και αφορούν την τριετία 2012-2014 έχουν να κάνουν με το ενιαίο μισθολόγιο, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 1 δισ. ευρώ, τη μεταφορά προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό, με παράλληλη εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά), τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών και των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια και την αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Posted by Blogger on 10:51 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response