|

ΕΚΤ: Αυστηρότερα κριτήρια χορηγήσεων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης


Οι τράπεζες της Ευρωζώνης εφαρμόζουν πιο αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα «Bank Lending Survey» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Οι τράπεζες της Ευρωζώνης γενικά αυστηροποίησαν τα πιστωτικά κριτήριά τους το πρώτο τρίμηνο του 2011, αν και σε μέτριο βαθμό, τόσο για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις όσο και για τα δάνεια στα νοικοκυριά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της ΕΚΤ, ενώ προσθέτει ότι «οι τράπεζες αναμένουν μία περαιτέρω μετρίου βαθμού σύσφιξη των πιστωτικών κριτηρίων» για το δεύτερο τρίμηνο.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν ανησυχίες για τις χορηγήσεις δανείων, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της και η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα της Ευρωζώνης που θα ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

Στην Ευρωζώνη, οι τράπεζες κατέγραψαν «σημαντική αύξηση» στη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, η οποία προέκυψε κυρίως από τις μεγαλύτερες ανάγκες τους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ανέφερε η ΕΚΤ, ενώ πρόσθεσε ότι η ζήτηση για δάνεια παραμένει σε γενικές γραμμές θετική.

Posted by Blogger on 9:02 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response