|

H ΕΚΤ Προειδοποιεί τις ελληνικές τράπεζες


Ο Τρισέ ο διοικητής της ΕΚΤ έστειλε χθες ένα μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και προς τις ελληνικές τράπεζες.
Ο βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι η ελαχιστοποίηση της εξάρτησης των τραπεζών όσον αφορά τα προγράμματα παροχής ρευστότητας.
Συνολικά στις ελληνικές Ιρλανδικές και Πορτογαλικές τράπεζες η ΕΚΤ έχει δανείσει περί τα 270 δις ευρώ.

Στις Ιρλανδικές τράπεζες περίπου 135-140 δις ευρώ και στις Ελληνικές 95 δις ευρώ.
Όμως ο χρόνος αρχίζει να κυλάει αντίστροφα θα πρέπει να αναζητηθούν φόρμουλες ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Τρόικα η οποία ζητά τράπεζες αυτάρκεις από πλευράς ρευστότητας και όχι εξαρτημένες με 95 δις ευρώ από την ΕΚΤ και υποθηκευμένο το 1/3 της περιουσίας των τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα ή 137,7 δις ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν συνέπειες στα stress tests του Μαΐου λόγω της μεγάλης εξάρτησης από την ΕΚΤ. Η τρόικα ζητά τράπεζες κεφαλαιακά θωρακισμένες και προτείνει ή αυξήσεις κεφαλαίου, ή συγχωνεύσεις ή απλά οι τράπεζες να πωλήσουν περιουσιακά στοιχεία και να μικρύνουν.
Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι ήδη υπάρχουν τράπεζες που πουλάνε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
Η Εθνική το 20% της Finansbank, η Eurobank το 70% της Polbank στην Πολωνία και η Marfin στην Αυστραλία.

Posted by Blogger on 11:33 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response