|

Τελεσίγραφο για ΔΕΚΟ - Αποκρατικοποιήσεις


Τρία κρίσιμα μέτωπα παραμένουν ανοικτά, ενόψει της έλευσης των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας σήμερα. Το πρώτο έχει να κάνει με το ύψος των νέων διαρθρωτικών μέτρων για το 2011. Το δεύτερο αφορά την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 22-23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2015, με ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές των ΔΕΚΟ. To τρίτο αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και το πώς αυτές θα συμβάλουν στην άμεση αποκλιμάκωση του χρέους.

Επί της ουσίας, η τρόικα δεν δείχνει διατεθειμένη να φανεί «ελαστική» απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και πιέζει για την αυστηρή τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο μη παροχής κάποιας δόσης δανείου. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε σαφές μήνυμα χθές για το πόσο δύσκολη θα είναι η περίοδος που έρχεται.

Τα στελέχη της τρόικας είχαν χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζανιά. Επίσηs, είχαν ξεχωριστές συναντήσεις για τις ΔΕΚΟ και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η τρόικα φέρεται να ασκεί πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο για τον καθορισμό μέτρων πολύ περισσότερων του 0,7% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ για το 2011 (που έχουν ήδη ζητηθεί για την κάλυψη των αποκλίσεων στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού), εξαιτίας της σημαντικής αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος.

Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο περιμένει τα οριστικά στοιχεία για χο περσινό έλλειμμα, ενώ θεωρεί ό¬τι θα πρέπει να επανεκτιμηθούν τα «ρίσκα» για τον προϋπολογισμό του 2011. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν νέα μέχρι για φέτος, που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα του 2010 έκλεισε στα 24,6 δισ. ευρώ (10,6% του ΑΕΠ) αντί για .22 δισ. ευρώ (9,5% του ΑΕΠ) που ήταν ο στόχος.

Εντονε5 πιέσει φαίνεται πως ασκήθηκαν, όμως, και για την οικονομική κατάσχεση των ΔΕΚΟ, με την τρόικα να ζητά λεπτομερή στοιχεία από το οικονομικό επιτελείο για την υφιστάμενη κατάσταση των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και για το nebs θα προέλθει η εξοικονόμηση της τάξης των περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ κατ' έτος για την επόμενη τετραετία.

Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει σε εξοικονόμηση από τον χώρο των ΔΕΚΟ τns τάξης των 2,4 - 3 δισ. ευρώ για την τετραετία 2012 - 2015. Φέτος, το όφελος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Η τρόικα ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν υπάρχει πρόθεση νέων οριζόντιων περικοπών, για να λάβει αρνητική απάντηση, αλλά και για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα των μετατάξεων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Για τις αποκρατικοποίησης, η τρόικα εμμένει στη θέση της όχι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η αποκλιμάκωση του χρέους. Βα¬σικό εργαλείο θα είναι η αξιοποίηση των ακινήτων, όμως, για να μειωθεί άμεσα το χρέος θα πρέπει να προχωρήσει η πώληση εισηγμένων επιχειρήσεων. Κάτι, που η κυβέρνηση δεν το έχει αποφασίσει ακόμα.

Σήμερα, τα υψηλόβαθμα στελέχη τns τρόικας θα έχουν συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου για να δώσουν τις τελικές κατευθύνσεις αναφορικά με τα τρία αυτά ζητήματα. Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Κομισιόν δεν θα έρθει ο κ. Σερβάας Ντερούζ, αλλά ο κ. Γιούργκεν Κρούγκερ, ενώ α¬πό την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρεθεί στην Αθήνα ο κ. Πολ Τόμσεν.

Posted by Blogger on 11:32 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response