|

Συνεδριάζουν στην Κίνα οι… αυριανές υπερδυνάμεις


Οι ηγέτες των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη συναντώνται για να σχεδιάσουν έναν κόσμο στον οποίο οι σημερινές ηγέτιδες δυνάμεις θα έχουν δεύτερους ρόλους;

Ξεκινά σήμερα στην πόλη Sanya της επαρχίας Hainan της Κίνας η σύνοδος των αποκαλούμενων BRICS. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και η … νεοεισελθούσα Νότιος Αφρική, ήτοι οι χώρες εκείνες που τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει αλματώδεις προόδους και υπό προϋποθέσεις έχουν ξεπεράσει – ή απειλούν να το πράξουν – τις «παραδοσιακές» οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις του πλανήτη, ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Hu Jintao υποδέχεται τους ομολόγους του της Ρωσίας Dmitry Medvedev, της Νότιας Αφρικής Jacob Zuma και της Βραζιλίας, την κυρία Dilma Rousseff, όπως και τον πρωθυπουργό της Ινδίας Manmohan Singh. Και στην ατζέντα των συζητήσεών τους το θέμα είναι ένα, απλό και συνάμα κρίσιμο: οι αναδυόμενοι γίγαντες απαιτούν έναν σημαντικά αναβαθμισμένο ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα και τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουν και τον τρόπο να κερδίσουν αυτά που ζητούν …

Ο Κινέζος Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος ως προς το τι θα εισηγηθεί στη σύνοδο: θα ζητήσει από τους εταίρους του στην ομάδα των 5 να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να λειτουργήσουν εφεξής ως ένα μπλοκ που θα υπερασπίζεται και θα υπηρετεί κοινά συμφέροντα.

Η βασική προτεραιότητα για τις BRICS είναι να συμφωνήσουν σε έναν «οδικό χάρτη», σε μια απαρίθμηση των κοινών τους συμφερόντων και επιδιώξεων και στους τρόπους που θα τις οδηγήσουν στο να καταθέτουν αυτές προτάσεις και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, παρά να ακολουθούν την ατζέντα που θέτουν κατά περίπτωση οι σημερινές ανεπτυγμένες οικονομίες, η G7 και η G-20.

Οι αναλυτές συμφωνούν στο ότι τώρα είναι η ευκαιρία για τις αναδυόμενες υπερδυνάμεις να απαιτήσουν τον αναβαθμισμένο ρόλο τους στη διεθνή σκηνή, αφού οι παραδοσιακές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση και προσώρας έχουν περάσει σε «θέση άμυνας». Την ίδια ώρα, οι αναδυόμενες οικονομίες βαδίζουν εκ του ασφαλούς και ήδη οι προβλέψεις των περισσοτέρων ειδικών και ΟΛΩΝ των διεθνών οικονομικών οργανισμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα) καταλήγουν στο συμπέρασμα πως σε ορίζοντα 30ετίας οι δύο νέες οικονομικές και πολιτικές υπερδυνάμεις θα είναι αναμφισβήτητα η Κίνα και η Ινδία!

Αναλογιστείτε πως σήμερα οι 5 (με την προσθήκη από φέτος και της Νότιας Αφρικής) χώρες της ομάδας των BRICS αντιστοιχούν στο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, στο 18% του παγκόσμιου εμπορίου και στο 45% της κατ΄έτος «παραγόμενης ανάπτυξης»!!!

Η αλήθεια πάντως είναι πως τα χάσματα που καλούνται να γεφυρώσουν οι 5 ηγέτες φαντάζουν ακόμα τεράστια. Η διαφοροποίηση των κρατών αυτών δεν περιορίζεται μόνο στην χαοτική διαφορά κουλτούρας, θρησκείας, γλώσσας, νομίσματος ακόμα και πολιτεύματος. Ούτε καν κοινή οικονομική βάση δεν έχουν (για παράδειγμα Κίνα και Ινδία στηρίζουν την ανάπτυξή τους σε εκ διαμέτρου αντίθετες πρακτικές, η πρώτη στη βιομηχανική παραγωγή, η δεύτερη στην υψηλή εξειδίκευση στην προσφορά υπηρεσιών).

Αλλά αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για τους ηγέτες τους …

Posted by Blogger on 10:25 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response