|

Στα δύο η Ευρώπη για το ελληνικό χρέος


Θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους βάζει σχεδόν ανοιχτά πια στο τραπέζι το Βερολίνο, χωρίζοντας την Ευρώπη σε δύο «στρατόπεδα».

Πρώτο ρόλο σ’ αυτή τη διαρκή μόχλευση του ζητήματος της αναδιάρθρωσης εμφανίζεται να έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - έναν ρόλο, που φαίνονται να υπαγορεύουν κυρίως οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες στο Βερολίνο.
Στην άλλη «όχθη» παραμένουν, σθεναρά μέχρι στιγμής, η Κομισιόν και, κυρίως, η ΕΚΤ, με τον κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ να αρνείται κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και να αντιπροτείνει την εξαγορά ενός σημαντικού μέρους του μέσω δανειοδότησης από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) μετά το 2013.

Αφετηρία της στάσης Τρισέ αποτελεί το υψηλό ποσό (περίπου 61 δισ. ευρώ) ελληνικών ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, ενώ το σενάριο της εξαγοράς θα θεωρείτο, υπό προϋποθέσεις, ιδανικό και από παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο μέσον των δύο αυτών σεναρίων παραμένει πάντοτε και η εκδοχή μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης» χωρίς haircut και με αποκλειστικά «εργαλεία» την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων για το σύνολο του ελληνικού χρέους - μία εκδοχή, υπέρ της οποίας τάχθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήμος το σαββατοκύριακο και παραπέμπει, σε μεγάλο βαθμό, στο γνωστό «reprofiling» του χρέους της Ουρουγουάης το 2003.


Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Επισήμως, πάντως, άπαντες διαψεύδουν όλα τα σενάρια, με την Κομισιόν να κάνει χθες την πιο ηχηρή παρέμβαση διά του εκπροσώπου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν. Ο εκπρόσωπος, κ. Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν αποτελεί υπό εξέταση επιλογή» και διέψευσε τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις της αναδιάρθρωσης στην τελευταία σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στην Ουγγαρία, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

«Δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση», τόνισε ο κ. Αλταφάζ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Της διάψευσης, είχαν προηγηθεί τόσο το επίμαχο δημοσίευμα του «Spiegel», σύμφωνα με το οποίο οι κκ. Ρεν, Τρισέ, Σόιμπλε αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κυρία Κριστίν Λαγκάρντ μετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και οι πληροφορίες ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το σαββατοκύριακο αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της παρά την επιμήκυνση του δανείου από την τρόικα.
«Εάν θα είναι επαρκής και τι θα γίνει στη συνέχεια, πρέπει να το παρακολουθήσει κανείς με προσοχή», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το περασμένο Σάββατο στην Ουγγαρία. Με τη δήλωση αυτή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα πέραν του πακέτου στήριξης που ισχύει μέχρι το τέλος του 2012.

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε προβλήθηκαν χθες από έγκυρα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας, όπως το περιοδικό «Spiegel» και η εφημερίδα «Seddeutsche Zeitung». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και σημείωσε ότι «η οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας δεν είναι μόνον θετική». Απέφυγε πάντως μία ευθεία απάντηση στην ερώτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Οι χώρες της ευρωζώνης απέδειξαν μέχρι τώρα ότι ανά πάσα στιγμή βρίσκουν λύσεις συνεργασίας για νέα προβλήματα», είπε ο κ. Σόιμπλε.


«ΚΟΥΡΕΜΑ»

Η «Seddeutsche Zeitung» γράφει ότι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένουν πως το αργότερο στα μέσα του επόμενου έτους η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια και ως πιθανή εναλλακτική λύση θεωρείται το «κούρεμα» του χρέους. Το πακέτο βοήθειας προβλέπει ότι από τα μέσα του 2012 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και θα μπορεί και πάλι αυτοδύναμα να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Ο κ. Σόιμπλε φέρεται όμως να έχει αμφιβολίες αν ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί βάσει του σχεδίου. «Το αργότερο τον Ιούλιο θα πρέπει να ξαναμιλήσουμε για αυτό», είπε ο κ. Σόιμπλε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
Ο ίδιος πρόσθεσε, δε, ότι θα ήταν προτιμότερο να μην τίθεται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών το ερώτημα για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς η απόφαση επ’ αυτού είναι υπόθεση πρωτίστως της ελληνικής κυβέρνησης.


«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ»

Το περιοδικό «Spiegel», στη χθεσινή του έκδοση, έγραψε επίσης ότι η τελευταία ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει αυτοδύναμα το χρέος της καταλήγει σε «συμπεράσματα-συναγερμό».

Διαπιστώνει ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται πολύ περισσότερο από όσο αρχικά αναμενόταν. «Το πρόγραμμα εξυγίανσης βρίσκεται σε καθοριστική φάση», καθώς πέραν της ύφεσης υπολείπεται και στο σκέλος των εσόδων.
Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν επιφυλακτικά το θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. «Δεν προτίθεμαι να συζητήσω επ’ αυτού», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος είπε ότι «επαπειλείται απώλεια της αξιοπιστίας ολόκληρης της ευρωζώνης». Σύμφωνα με το «Spiegel», «ο κ. Σόιμπλε και ορισμένοι ομόλογοί του οργίζονται όλο και περισσότερο με τον κ. Τρισέ». Κατά το περιοδικό, ο κ. Τρισέ αρνείται κατηγορηματικά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι αυτό θα μειώσει και τα κέρδη της ΕΚΤ λόγω των ελληνικών ομολόγων που κατέχει και αυτό δεν το θέλει ο κ. Τρισέ την τελευταία χρονιά της θητείας του.

Το «Spiegel» γράφει ότι ο κ. Σόιμπλε αποσαφήνισε στον κ. Τρισέ ότι τα περιθώρια είναι «μηδαμινά» για εναλλακτικές δυνατότητες σε μία ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια. «Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει ποτέ από την ομοσπονδιακή Βουλή», της Γερμανίας, ανέφερε - σύμφωνα με το «Spiegel» - ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Το Σάββατο, το «Spiegel» είχε γράψει ακόμη πως ο κ. Ρεν είπε στην Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν κάτι τέτοιο χρειαστεί, δεν πρέπει να συζητείται δημοσίως, απλώς θα γίνει κάποια στιγμή.

Posted by Blogger on 10:09 π.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response