Rui Coimbra: "Θωρακίζεται" η Millennium bank
Τις ισχυρές χρηματο-οικονομικές βάσεις του ομίλου Millennium, παρά την προσφυγή της Πορτογαλίας στο ταμείο στήριξης της ΕΕ, επανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της στην Ελλάδα, κ. Rui Coimbra με εσωτερική επικοινωνία στο προσωπικό.
Η διοίκηση της Millennium Βank επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να ενημερώσει και -γιατί όχι- να καθησυχάσει τους εργαζομένους της, οι οποίοι με την σειρά τους ίσως κληθούν να απαντήσουν σε ανάλογα ερωτήματα πελατών αναφορικά με την αίτηση της ιβηρικής χώρας για οικονομική στήριξη από την ΕΕ, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Όπως ανέφερε, το εσωτερικό σημείωμα, το αίτημα για στήριξη είναι θετικό για τις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων, όπως επίσης και για τον όμιλο Millennium bcp και για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφού μειώνει την αβεβαιότητα σχετικά με την αναχρηματοδότηση των κρατικών αναγκών της Πορτογαλίας, αλλά και την πίεση που ασκήθηκε στις τράπεζες της χώρας για να στηρίξουν την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, το οποίο είναι σε πολύ υψηλά επιτόκια. «Η Millennium Βank στην Ελλάδα ωφελείται επίσης, καθώς η μητρική μας εταιρεία μπορεί πλέον να λειτουργήσει σε ένα ασφαλέστερο οικονομικό περιβάλλον, με λιγότερες διακυμάνσεις και αβεβαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Coimbra.
Και επεσήμανε ότι η μητρική, «δρώντας προνοητικά και με σύνεση», πρόσφατα ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,12 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ενισχύσει το Δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1) της τράπεζας, και θα βοηθήσει τον όμιλό μας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος», τονίζεται στην επιστολή.
Οι διεθνείς αγορές είχαν ήδη προβλέψει και αποτιμήσει την αίτηση της Πορτογαλίας, γεγονός που σύμφωνα με τον τραπεζίτη, δεν αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω αρνητικές αντιδράσεις, καθώς το αναμενόμενο ύψος του πακέτου στήριξης καλύπτεται με άνεση από τους αρμόδιους μηχανισμούς της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ «συμβούλευσε» την Πορτογαλία να αιτηθεί στήριξης, ούτως ώστε η οικονομική κρίση να συγκρατηθεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Και όπως περιέγραψε ο κ. Coimbra, το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου ήταν χαμηλότερο από την αντίστοιχη πρόβλεψη για το τρέχον έτος και σε συμφωνία με το στόχο για 4,6% δείκτη ελλείμματος/ ΑΕΠ έτους. «Αν η Πορτογαλία καταφέρει να παραμείνει κοντά σε αυτό το στόχο όλο το 2011, τότε το δημόσιο χρέος της θα είναι πολύ κοντά στη σταθεροποίηση», εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Millennium Βank.