|

Λήγουν ελληνικά ομόλογα και οι τράπεζες μετριάζουν το ρίσκο στον ισολογισμό τους – Στο α΄ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 4 δις ευρώ


Τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου ύψους 54 δις ευρώ που κατέχει συνολικά το ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό σύστημα αποτελούν την βασική πηγή προβλήματος για τον κλάδο.
Οι τραπεζίτες δεν παραγνωρίζουν ότι δάνεισαν την Ελλάδα και αυτό μετέφερε τα προβλήματα της χώρας στους ισολογισμούς τους.....
Βέβαια δάνεισαν την χώρα αλλά για τον δανεισμό αυτό καρπούνται κάθε χρόνο 2,4 με 2,5 δις ευρώ σε τόκους λαμβάνοντας υπόψη ως μέσο όρο επιτόκιο 4,4% περίπου για τα ομόλογα τα οποία έχουν διάρκεια από 6,5 έως 7 χρόνια.

Όμως οι τραπεζίτες πλέον πήραν μια μεγάλη απόφαση στρατηγικού χαρακτήρα.
Ποιο είναι το πρόβλημα στον ισολογισμό τους τα ομόλογα του δημοσίου.
Τι πρέπει να κάνουν αν τα πωλήσουν θα καταγράψουν κεφαλαιακή απώλεια, οπότε περιμένουν τις λήξεις τους.
Στην διετία 2011 με 2012 λήγουν 17 δις ευρώ ελληνικού χρέους στις τράπεζες.
Όμως αν αφήνουν να λήγουν χωρίς να ανανεώνουν ομόλογα ποιος θα στηρίξει τις δημοπρασίες εντόκων;
Οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την στήριξη των εντόκων γραμματίων 6μηνης και 3μηνης διάρκειας τα οποία ακόμη και στην περίπτωση αναδιάρθρωσης δεν θα επηρεαστούν και ταυτόχρονα οι λήξεις και η ταυτόχρονη μη ανανέωση ομολόγων μεσομακροχρόνιας διάρκειας θα μειώσει το ρίσκο χώρας στον ισολογισμό.

Οι λήξεις ομολόγων ευνοούν τις τράπεζες…

Η μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό θα πραγματοποιηθεί μέσω της μη ανανέωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που λήγουν το 2011 περίπου 7 δις και το 2012 περίπου 10 δις ευρώ
Το 2011 λήγουν 7 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα και συγκεκριμένα 2 δις στην Εθνική, 600 εκατ στην Alpha, 1 δις στην Eurobank, 800 εκατ στην Πειραιώς, 600 εκατ στην Μarfin και 1,5 δις σε ΑΤΕ και ΤΤ.
Το 2012 λήγουν 10 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα και συγκεκριμένα 3 δις στην Εθνική, 1 δις στην Alpha, 1,5 δις στην Eurobank, 1,7 δις στην Πειραιώς, 1 δις στην Μarfin και 1,8 δις σε ΑΤΕ και ΤΤ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Εθνική το 2011 λήγουν 2 δις ελληνικό χρέος, το 2012 περίπου 3 δις το 2013 περίπου 4,6 δις και το 2014 πάνω από 5,5 δις ευρώ.
Άρα από την μη ανανέωση ελληνικών ομολόγων οι τράπεζες κερδίζουν 17 δις ευρώ ρευστότητας; Είναι όμως έτσι;
Το κράτος θα θέλει στήριξη στα ομόλογα ειδικά στα έντοκα γραμμάτια ενώ ταυτόχρονα θα δίνει και νέες εγγυήσεις προς το τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες θα είναι σχεδόν αδύνατο να μην στηρίξουν το δημόσιο και αυτό θα συμβεί στις περιπτώσεις των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων.
Ωστόσο ένα όφελος τουλάχιστον 14 δις ευρώ στην διετία από τα ομόλογα θα το έχουν οι τράπεζες απελευθερώνοντας ρευστότητα.

Πέτρος Λεωτσάκος

Posted by Blogger on 12:43 μ.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response