|

Upd 3:30 - Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια


Ολοκληρώθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Δημήτρη Δρούτσα η ενημέρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αναφορικά με τα φλέγοντα οικονομικά και θεσμικά θέματα.

Οι δύο υπουργοί αποχώρησαν στις 14:00, μισή ώρα μετά την έναρξη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να εξελιχθεί η συνάντηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η διαδικασία της σύγκλησης του Συμβουλίου αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια κινήθηκε χθές το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου μόλις πληροφορήθηκε, στο Παρίσι, την απόφαση του ΔΝΤ να μην καταβάλει την πέμπτη δόση του δανείου, αν δεν εξασφαλισθούν οι εγγυήσεις που απαιτεί η τρόικα για την εφαρμογή των όρων του μνημονίου.

Κάτω από αυτό το βάρος και δεδομένη την εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη «μη συναίνεση» ο πρωθυπουργός συγκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη στην οποία μετείχαν και στενοί του συνεργάτες, στην οποία χάραξαν το πλαίσιο των προτάσεων και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο σημερινό Συμβούλιο Αρχηγών, προκειμένου να επιτύχει το ζητούμενο που είναι η «πολιτική συναίνεση των κομμάτων για την έξοδο από την κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να καταγραφούν όλες οι απόψεις των αρχηγών. Ο ίδιος φέρεται έτοιμος να αποδεχθεί προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να αντιμετωπισθεί συναινετικά η κρίση και να αποφύγει η χώρα μεγάλες περιπέτειες.

Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν φήμες και σενάρια ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε προτάσεις για την τοποθέτηση προσώπων, δηλαδή υπουργών κοινής αποδοχής σε καίρια πόστα άσκησης οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι ίδιες φήμες ήθελαν να γίνονται αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο και τις αρμοδιότητες των υπουργείων δεδομένου ότι η τρόικα έχει προτείνει το διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομικών σε υπουργείο Οικονομίας και υπουργείο Εσόδων.

«Οι στιγμές για τη χώρα είναι κρίσιμες». Με αυτές τις επτά λέξεις, άνθρωποι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, περιγράφουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία και την πολιτική σκηνή μετά το τελεσίγραφο των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ για την ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης και εγγυήσεων για την υλοποίηση των μέτρων λιτότητας και των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να ξεπαγώσει η πέμπτη δόση της βοήθειας των 12 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Posted by Blogger on 3:30 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response