Συνεχίζεται η "αιμορραγία" στις καταθέσεις
"Αιμορραγία" καταθέσεων με εντεινόμενους ρυθμούς κατά το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου αντιμετώπισαν οι τράπεζες, με τους τραπεζίτες να υπολογίζουν πως στο διάστημα αυτό η καταθετική βάση των τραπεζών μειώθηκε περαιτέρω κατά 6 – 8 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η απόσυρση καταθέσεων η οποία γίνεται για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξάνει τη συμβολή της στις συνολικές εκροές, ξεπερνώντας ακόμη και το 50%.
Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, ενώ μέχρι πρότινος οι εκροές καταθέσεων «μοιράζονταν» σχεδόν ανά 1/3 σε εκροές που κατευθύνονταν στο εξωτερικό, εκροές που κατέληγαν σε στρώματα και σεντούκια και εκροές που γίνονταν για να καλύψουν πάγιες και τρέχουσες ανάγκες των καταθετών, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ποσοστού των καταθέσεων που αποσύρονται από τις τράπεζες για να «κλείσουν τρύπες» που δημιουργεί η ύφεση. Πάνω από το 50% των εκροών πλέον έχει να κάνει με το «τρώω από τα έτοιμα», ενώ το ποσοστό των καταθέσεων που κατευθύνονται στο εξωτερικό έχει περιοριστεί στο 20% - 25%.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με απομείωση των λογαριασμών ταμιευτηρίου και όψεως αλλά και με τις προθεσμιακές καταθέσεις που «ψαλιδίζονται» σε κάθε ανανέωση.
Σημειώνεται ότι η απομείωση της καταθετικής βάσης των τραπεζών βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν πλέον δάνεια. Ειδικά στους λογαριασμούς όψεως μεγάλο μέρος των καταθέσεων προερχόταν από δάνεια που έδιναν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και οι τελευταίες κατέθεταν το ποσό του δανείου την άλλη μέρα στην τράπεζα προκειμένου να επωφεληθούν από τον τόκο. Πλέον, ακριβώς επειδή έχουν κλείσει οι στρόφιγγες των δανείων, οι καταθέσεις των τραπεζών δεν μπορούν να ενισχυθούν με τον τρόπο αυτό. Τη διάσταση αυτή στην «πίτα» των καταθέσεων έδωσε την Παρασκευή, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης, αναφέροντας ότι η ΑΤΕ είχε τέτοιου είδους καταθέσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.
Το σύνολο της καταθετικής βάσης των τραπεζών διαμορφώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά τις εκροές ύψους 6,5 δισ. ευρώ του α΄ διμήνου 2011, στα 201,2 δισ. ευρώ. Και ενώ τον Φεβρουάριο, η κατάσταση φάνηκε να εξομαλύνεται, Μάρτιος και Απρίλιος ήταν, σύμφωνα με τραπεζίτες, δύο πολύ κακοί μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, περίπου 3 – 4 δισ. ευρώ έφυγαν σε κάθε μήνα, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας από τις συνεχείς φημολογίες περί αναδιάρθρωσης.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας βλέπει συνέχιση της μείωσης των καταθέσεων με ηπιότερους ρυθμούς φέτος, με την εξυπηρέτηση των δαπανών του ιδιωτικού τομέα να ερμηνεύει περίπου 16 δισ. ευρώ από μια συνολική εκτιμώμενη μείωση καταθέσεων της τάξης των 19 δισ. ευρώ.
Πηγή:www.capital.gr