Γ. Παπανδρέου: «Είμαι ανοιχτός σε κάθε ρεαλιστική πρόταση»
Με τη φράση «τις αποφάσεις μας θα τις υλοποιούμε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και μεταξύ των κομμάτων και μέσα στον ελληνικό λαό», άρχισε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου τις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια (η οποία να σημειωθεί διήρκησε 90 λεπτά).
Ευρύτερη δυνατή συναίνεση και μέσα στα πολιτικά κόμματα, αλλά και μέσα στον λαό, ζήτησε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Επιδίωξή μας είναι η εθνική συνεννόηση» και αμέσως μετά τόνισε ότι «είμαι ανοιχτός σε κάθε καλή και ρεαλιστική ιδέα και πρόταση από τα κόμματα και κάθε υπεύθυνο φορέα, αρκεί αυτές οι προτάσεις να έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχει θέσει η χώρα μας».
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα μπορεί» και ότι «παρά τις όποιες προφητείες οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο. Έχουμε πιάσει πολύ δύσκολους στόχους και αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε».
Σημείωσε μάλιστα ότι «είμαστε απολύτως αποφασισμένοι και αυτό είναι η εγγύηση για τη σιγουριά του κόσμου, εγγύηση για μία αναπτυξιακή πορεία». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για τη συμμετοχή της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και πρόσθεσε: «αυτές τις αποφάσεις θα τις υλοποιούμε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και μεταξύ των κομμάτων και μέσα στον ελληνικό λαό»
Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε ένα μόλις 24ωρο μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, λέγοντας ότι τα ασθενέστερα στρώματα ό,τι είχαν να δώσουν, το έδωσαν.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι από τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς «έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι υπάρχει ουσιαστικός κοινός τόπος σε πάρα πολλές προτάσεις, δημιουργικές, αναπτυξιακές, δίκαιες, αποτελεσματικές, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να ενταχθούν μέσα στους στόχους που έχουν τεθεί με πολιτική βούληση όλων μας». Και πρόσθεσε: «Γιατί εάν αυτό δεν γίνει, δηλαδή να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα και το χρέος θα βρεθούμε στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».
Ο κ. Παπούλιας είπε: «Πράγματι έτσι είναι. Αλλά η ανησυχία μου, το μεγάλο διακύβευμα της κοινωνικής συνοχής που απαντά αυτή τη στιγμή η εθνική συνεννόηση και βέβαια νομίζω ότι τα ασθενή στρώματα, όπως είναι οι άνεργοι πρέπει να ενισχυθούν. Και νομίζω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κάτι κάνατε και ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι ό,τι ήταν να δώσουν το έχουν δώσει και αυτό θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε».
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που γίνεται αυτή η συζήτηση προσθέτοντας ότι «ζητάμε από όλους πιο δημιουργικές και δίκαιες προτάσεις», αλλά όπως είπε,«παράλληλα να μην χάσουμε την ανάπτυξη, να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους που πράγματι αντιμετωπίζουν πρόβλημα». Και σημείωσε ότι είναι υποχρέωση του η Ελλάδα να πάει σε μία νέα εποχή, ώστε να μην βρεθεί και πάλι στο χάσμα της χρεοκοπίας, που θα πλήξει βεβαίως πρωτίστως τους αδύναμους.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται σε λίγη ώρα να αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ, για τα 50 χρόνια της λειτουργίας τους. Στο Παρίσι, αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, τον κ. Ζοζέ Μπαρόζο και δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον, η οποία επίσης θα είναι παρούσα στη σύνοδο του ΟΟΣΑ.
Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, όπου θα συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ την Τρίτη έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, η οποία θεωρείται ότι θα έχει ενδιαφέρον, αφού θα τοποθετηθούν και οι βουλευτές.