|

Επιπλέον 30 δισ. για κάθε χρόνο μέχρι το 2012 με την εγγύηση της ΕΕ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει νέα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ ακόμη και αυτό το μήνα, μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες της χώρας την επόμενη διετία. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ζήτημα των εγγυήσεων παλαιών ελληνικών ομολόγων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ, αφού μέχρι τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην γίνονται δεκτά τα ομόλογα που υπόκεινται σε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους.
Το νέο δάνειο θα μπορούσε να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας το 2012 και πιθανότατα το 2013, οι οποίες αρχικά είχε σχεδιαστεί να καλυφθούν από την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Η νέα συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ ενδεχομένως θα περιλαμβάνει την εκταμίευση προς την Ελλάδα ποσού ύψους 30 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο, χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα υπάρξει νέα συμφωνία με την παροχή εγγυήσεων της ΕΕ προς το ΔΝΤ, θέμα που έχει τεθεί με πολύ έντονο τρόπο το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα, εξετάζεται και η επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων, σε εθελοντική ωστόσο βάση, ώστε να μην προκληθεί το "πιστωτικό γεγονός" που φοβούνται τόσο οι τραπεζίτες, όσο και η ίδια η ΕΚΤ. Ειδικότερα, για τα ομόλογα λήξης 2012-2014 φέρεται να εξετάζεται τριετή επιμήκυνση. Για να αποφευχθεί όμως ένα "πιστωτικό γεγονός", οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν τη δυνατότητα να προσφερθεί στους επενδυτές ένα είδος προνομιακού καθεστώτος, το οποίο σημαίνει είτε υψηλότερο κουπόνι είτε περαιτέρω εγγυήσεις, ώστε με αυτόν τον τρόπο να διασφαλιστεί ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανταλαγής.
"Μπορούμε να προσφέρουμε εγγυήσεις για την παροχή νέου δανείου στην Ελλάδα", διαμηνύουν την ίδια ώρα πηγές της ΕΕ. Η ΕΕ ζητά παράλληλα από την Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη των στόχων της και για την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Την ίδια στιγμή δημοσίευμα του Bloomberg θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τάσσεται υπέρ της μετακύλισης (rollover) του ελληνικού χρέους.
Το εν λόγω δημοσίευμα φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στα σημερινά σχόλια του J. Stark, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η μετακύλιση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά χρεοκοπία και εάν πραγματικά αποτιμηθεί με τον τρόπο αυτό, τότε αποτελεί πιθανή τρόπο εμπλοκής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Και την ώρα που οι ανωτέρω πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel φέρεται να δηλώνει ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για την Ελλάδα, προτού γνωστοποιηθούν τα πορίσματα της έκθεσης της τρόικας.

Posted by Blogger on 11:40 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response