|

Δύο ή τρεις τράπεζες βρέθηκαν σε οριακά επίπεδα ρευστότητας μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας

Το μείγμα εκροών καταθέσεων, των πιέσεων της ΕΚΤ να μειωθεί η εξάρτηση από την ΕΚΤ και οι ανησυχίες για νέο χτύπημα των διεθνών οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης προκάλεσαν μίνι κρίση ρευστότητας σε 2-3 τράπεζες.
Από τον τραπεζικό κλάδο απέφυγαν να σχολιάσουν την πληροφορία.

Ωστόσο αξιόπιστη πηγή στο Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες δεχθήκαμε πολλά τηλέφωνα τραπεζιτών οι οποίοι μας προειδοποιούσαν ότι κάποιες τράπεζες είναι σε οριακά επίπεδα και χρειάζονται πρόσθετη ρευστότητα.
Οι τραπεζίτες ζητούσαν από τον Παπακωνσταντίνου και τον Σαχινίδη τους αρμόδιους δηλαδή υπουργό και υφυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών να ενεργοποιήσουν σύντομα το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 30 δις ευρώ.
Η Δευτέρα ήταν δύσκολη μέρα για ορισμένες τράπεζες ενώ χθες Τρίτη το σύστημα πήρε μια ανάσα καθώς βοήθησε και η μεγάλη άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς και των τραπεζικών μετοχών.
Με βάση την πηγή στο υπουργείο Οικονομικών οι τράπεζες έχουν δεχθεί σοβαρή πίεση λόγω των καταθέσεων και γεγονός είναι ότι η ρευστότητα τους είναι πολύ περιορισμένη τουλάχιστον για 2-3 εξ αυτών.
Η αρμόδια πηγή επιβεβαιώνει ότι ορισμένες τράπεζες στον αντίποδα διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και ότι τα φαινόμενα μίνι κρίσης δεν αφορούν τον τραπεζικό κλάδο αλλά μεμονωμένα ορισμένες τράπεζες.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις σχετικά σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις ύψους 30 δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο προς τις τράπεζες και να υπάρξουν και κατανομές ώστε οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στον μηχανισμό εγγυήσεων για να αποφευχθούν στο μέλλον μίνι κρίσεις ρευστότητας.

Posted by Blogger on 11:39 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response