Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο
Κατατέθηκε στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Οπως αναμενόταν το περιεχόμενό του περικλείεται σε ένα και μόνο άρθρο και θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 28 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συζητήθηκαν εκτενώς τα έκτακτα μέτρα. Κατά τις πληροφορίες προκρίθηκε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά που θα κυμανθεί από 1% έως 3% για τα ετήσια εισοδήματα είτε άνω των 8.000 ευρώ, είτε άνω των 10.000 ευρώ. Παρότι έκτακτη, η πρόταση είναι να ισχύσει για τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος (εισοδήματα του 2010). Αντιθέτως, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης μετατίθεται στο 2012.
Πέραν των οικονομικών στοιχείων, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε στη συνεδρίαση το προσχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να γίνει η επεξεργασία του και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε εκ νέου ότι δεν θα διενεργηθεί δημοψήφισμα ούτε για το Μεσοπρόθεσμο, ούτε για το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά -εάν χρειασθεί- για μεγάλες πολιτικές τομές.
Η πρόταση του Δημήτρη Ρέππα στον Γιώργο Παπανδρέου να απευθυνθεί στον κόσμο παρουσιάζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα των μέτρων, τροφοδότησε τις φήμες για νέο πρωθυπουργικό διάγγελμα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε στη συναίνεση και φέρεται να δήλωσε: "Εφόσον συμφωνούμε με τον Αντώνη Σαμαρά στους στόχους, δεν έχουμε ταμπού για να καταλήξουμε και στους τρόπους και να συνδιαμορφώσουμε την τελική πρόταση".
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Με πολλές απορίες αφήνει πάντως τους πολίτες η κυβέρνηση καθώς λίγα μόνο μέτρα εξειδικεύονται από το συνολικό πακέτο ύψους 28,26 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, εκτός από την έκτακτη εισφορά, περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης, τελών και φόρων, μείωση του ΠΔΕ, περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων αξίας 28,26 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Περιλαμβάνει πίνακες με τα μέτρα που θα ληφθούν για κάθε χρόνο από φέτος έως το 2015. Αφήνει πολλά κενά που θα καλυφθούν με εφαρμοστικούς νόμους.
Δεν εξηγεί τι θα γίνει με τις εφεδρείες στο δημόσιο, με την επιβολή ειδικού φόρου σε φυσικό αέριο και σε υγραέριο, τι θα αλλάξει με τον ειδικό φόρο στα τσιγάρα, τα νέα όρια του φόρου ακίνητης περιουσίας κλπ.
Πολύ πιο αναλυτικό είναι στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει αναλυτική λίστα, επεξηγήσεις, ενώ δίδει έμφαση στην αξιοποίηση των ακινήτων.
Επεξηγεί την δημιουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο οποίο θα περιέλθουν μεταξύ άλλων περιουσιακών δικαιωμάτων και όλα τα ιδιωτικά ακίνητα του Δημοσίου που μπορούν να αξιοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί η διαδικασία μεταβίβασης μακροχρόνιας μίσθωσης ή άλλης αξιοποίησής τους, ενώ παράλληλα θα προβλεφθεί ταχύρρυθμη διαδικασία απόδοσης χρήσεων γης όπου αυτό χρειάζεται.
Το χρέος εκτιμάται ότι χωρίς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα εκτιναχθεί έως το 167% του ΑΕΠ το 2013 για να μειωθεί στο 159,3% του ΑΕΠ το 2015 (401 δισ. ευρώ). Με τα 50 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων εκτιμάται ότι το ίδιο έτος θα υποχωρήσει στο 139,5% του ΑΕΠ επίπεδο επίσης πολύ υψηλό…
Η ανωτέρω εξέλιξη δείχνει «την ανάγκη υιοθέτησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, αφού εξασφαλίζει τη γρήγορη και αξιόπιστη μείωση του χρέους καθώς και τη μελλοντική βιωσιμότητά του, ενώ απελευθερώνει σημαντικά ποσά από τις πληρωμές για τόκους, που θα μπορούν να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Αναφέρεται η επέκταση στον περιορισμό προσλήψεων (εφαρμογή του κανόνα 1:10 το 2011 και 1:5 έως το 2015), η αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες και μείωση της δαπάνης για υπερωρίες, η εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών στο δημόσιο.
Επίσης γίνεται παρακράτηση 7% στις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, νέα αύξηση των εισιτηριών συγκοινωνιακών φορέων και των τελών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, ειδικό τέλος σε επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τον αντικαπνιστικό νόμο, μείωση του εφάπαξ, και προσαρμογή επικουρικών συντάξεων.
Θεσπίζεται ειδική εισφορά 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1.700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (π.χ. στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας κλπ) και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Επίσης μειώνεται κατά 6% η συνταξιοδοτική δαπάνη του ΝΑΤ, η δαπάνη «για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ και στο κατώτατο όριο των συντάξεων άλλων ασφαλιστικών ταμείων», θεσπίζεται εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας και αυξάνεται η εισφορά του ιδιωτικού τομέα.
Θεσπίζεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών. Αυξάνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011, αλλάζει η δομή του φόρου καπνού, αυξάνονται τα τελη κυκλοφορίας, έρχεται έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες.
Προβλέπεται αύξηση ίδιων εσόδων των ΟΤΑ και περικοπή κατά 700 εκατ ευρώ της δαπάνης του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ.
Δείτε αναλυτικά στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία" την αιτιολογική έκθεση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Παρεμβάσεις υπουργών
Υπέρμαχος της συναίνεσης (“να είναι βασική μας επιδίωξη”) εμφανίσθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε στον πρωθυπουργό να καλέσει τον Α. Σαμαρά σε συνάντηση με συγκεκριμένη ατζέντα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αφορά την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ούτε σε δημοψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο 2.
Ο Δημήτρης Ρέππας εστίασε στο χτύπημα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς “ώστε να διαπραγματευθούμε πολιτικά το χρέος μας”.
Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στην ανάγκη να εκπέμπουν “δικαιοσύνη” τα μέτρα και να μη γίνουν οριζόντιες περικοπές, ενώ επισήμανε ότι η τρόικα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.