|

Μαζεύουμε χρήματα από φόρους για τις δυσβάστακτες πληρωμές τόκων


Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σχετικά με τους τόκους που θα πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα μέχρι και το 2015 καθιστούν αμφίβολη την βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και του χρέους της χώρας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» το 30 -40% των φορολογικών εσόδων του κράτους μέχρι και το 2015 θα διατίθεται για πληρωμή τόκων . Στην λήξη του Μεσοπρόθεσμου το 2015, οι τόκοι θα ανέρχονται σε 23,4 δις. ευρώ (δηλαδή στο 9,8% του ΑΕΠ) και το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται μόλις στα 3,6 δις. ευρώ. Τα 23,4 δις. ευρώ που θα απαιτούνται για τόκους υπολίζεται ότι θα αντιστοιχούν στο 1/3 των καθαρών εσόδων τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στα 61,3 δις. ευρώ σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2015.

Για φέτος υπολογίζεται ότι για πληρωμή τόκων θα απαιτηθεί συνολικά το 29,4% των εισπράξεων! Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η δαπάνη για τόκους θα διαμορφωθεί πάνω από τα 16 δις . ευρώ, έναντι 13,2 δις. ευρώ το 2010.

Ουσιαστικά στο σχέδιο για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους δεν προβλέπει κάτι για την καταβολή των φόρων μέχρι και το 2015. Η εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων δεν αφορά και τους τόκους των ομολόγων , οι οποίοι θα καταβάλλονται κανονικά σε ετήσια βάση.

Posted by Blogger on 9:59 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response