|

H Moody’s επισημαίνει την μεγάλη εκροή καταθέσεων


H Moody’s επισημαίνει το πρόβλημα από τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων και αναφέρει ότι τέτοιες εκροές μπορούν να προκαλέσουν ένα σημαντικό έλλειμμα ρευστού για τις τράπεζες εάν αυξηθούν περισσότερο από το 35% των καταθέσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο αναλυτής της Moody’s Νώντας Νικολαΐδης αναφέρει ότι ο οίκος εκτιμά ότι οι εκροές από την αρχή του έτους, ανέρχονται στο 8% των καταθέσεων, σύμφωνα με συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες και με τα επίσημα στοιχεία.

Ο Νικολαΐδης προσθέτει πως οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα συναντήσουν δυσκολίες για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

«Η αύξηση των εκροών καταθέσεων είναι ένα από τα βασικά ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες και είναι κάτι που είναι εκτός ελέγχου είτε από τις τοπικές είτε από τις ευρωπαϊκές αρχές», δήλωσε ο Νικολαΐδης.

«Μια μείωση των καταθέσεων περισσότερο από το 35%, σχεδόν ισόποσα με τα ρευστά assets του ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος και τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, μέσα σε μια μικρή περίοδο, θα προκαλούσε σημαντικό έλλειμμα ρευστού στις τράπεζες», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Posted by Blogger on 10:01 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response